Share
Tweet
Share
Send to friend

Tri najveće pogreške koje radimo prilikom pregovora o plaći…

… i kako ih izbjeći!

Tri najveće pogreške koje radimo prilikom pregovora o plaći…

Uz poticajnu radnu okolinu i dobru atmosferu među zaposlenicima, iznos plaće je kamen temeljac zadovoljstva poslom koji obavljamo. I dok neki već na samom početku svojih karijera dosegnu zadovoljavajuću plaću, dobar dio nas ipak s vremena na vrijeme mora pregovarati o boljim uvjetima. Razgovor s poslodavcem o povećanju plaće nije iskustvo kojem se radujemo, piše Business Insider, međutim to ne znači da se za njega ne trebamo pripremiti. Baš suprotno.

O čemu moramo voditi računa uoči pregovora o plaći? Motivacijska govornica i trenerica financijskog osnaživanja Kathlyn Hart ponudila je nekoliko savjeta:

1.Ne zauzimajte obrambeni stav

Zamislimo na trenutak situaciju u kojoj ste u protekloj godini ostvarili izuzetne poslovne rezultate s kojima se vaše kolege ne mogu mjeriti. Odradili ste veći broj prekovremenih sati, dogovorili unosne poslove od kojih je profitirala vaša tvrtka, međutim za to ste dobili standardnu naknadu, jednaku onoj kakvu su dobili ostali zaposlenici sa slabijim rezultatima. Zasigurno, u tom trenutku kipite od bijesa i frustracije i želite eksplodirati. Nemojte to učiniti. Smirite se i nekoliko puta duboko udahnite. Uzmite pauzu kako bi vas napustio početni val ljutnje i kako bi vaš odgovor na situaciju bio rezultat racionalnog promišljanja, a ne emocionalna reakcija koja će samo pogoršati stvari.

2.Ne popuštajte olako

Sada kada ste ponovno smireni možete nastaviti s pregovorima. Na jednostavan, argumentiran način recite vašem nadređenom zbog čega zaslužujete povišicu. Iako je normalno brinuti o tome hoće li šef odbiti naš prijedlog, ne dopustite da vas strah spriječi u traženju onoga što zaslužujete. Pregovori o plaći su sasvim uobičajen i očekivan dio poslovnog svijeta. U slučaju da nadređena osoba nije prihvatila naš prijedlog o povećanju plaće, ne odustajte bez borbe. Istaknite vašu vrijednost za kompaniju i korist koju će poslodavac imati ako vas nagradi u skladu s vašim rezultatima. Primjerice, možete reći da ''shvaćate ograničenja tvrtkinog budžeta, ali istovremeno smatrate da trud i sati koje ste u posljednje vrijeme dali kompaniji uvelike nadilaze očekivanu produktivnost jednog zaposlenika''.

3.Ciljajte visoko

Unatoč bojazni da ćemo previsokim zahtjevima odati dojam osobe koja se precijenila, moramo biti svjesni toga da započinjanjem pregovora niskom ponudom zapravo djelujemo u poslodavčevu, a ne našu korist. Uoči pregovora odradite ''domaću zadaću'' i dobro razmislite kakva bi povišica, uzevši u obzir dosadašnju plaću i poslovna zaduženja, bila realna i ostvariva. Naprimjer, ako ste ocijenili da zaslužujete povišicu u rasponu od 3 do 8%, vašu početnu ponudu nikako ne spuštajte na sigurnijih 5%, iako biste možda i s time bile zadovoljni. Krenite s rečenicom ''Nadao sam se, na temelju rezultata u prošloj godini, povećanju plaće od 8%, možemo li razmišljati u tom smjeru?''. Na taj način, čak i ako se na kraju pregovora nađete negdje na sredini i tih 5% povišice, vaš poslodavac će doći do zaključka kako je i sam na dobitku.

Da zaključimo…

Pregovori o plaći ne moraju predstavljati traumatično i neugodno iskustvo. Nitko vas nikada neće zastupati bolje od vas samih. Vi kontrolirate vašu financijsku dobrobit i najbolje znate vrijednost koju stvarate. Vrijeme je da tu informaciju podijelite s vašim šefom!
I ne zaboravite, ova neugodna situacija potrajat će svega nekoliko minuta, a mogla bi rezultirati primjetnim podebljanjem vašeg bankovnog računa.

Izvor: Business Insider

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.