Share
Tweet
Share
Send to friend

Žene u Hrvatskoj plaćaju dodatni porez jer su - žene

Na temelju 'Onih dana u mjesecu' državni proračun godišnje zaradi preko 50 milijuna kuna

Žene u Hrvatskoj plaćaju dodatni porez jer su - žene

Svaka žena u Hrvatskoj u život kreće s otprilike tisuću eura poreznog duga. Riječ je o iznosu kojeg će tijekom života potrošiti na kupnju neophodnih higijenskih uložaka, tampona i drugih potrepština na koje su primorane plaćati 25% poreza, piše RTL.
Međutim, nije u svim zemljama tako – u mnogim je afričkim i američkim državama praksa plaćanja tzv. 'tampon taxa' - ili poreza na tampone – jednostavno ukinuta ili je stopa poreza smanjena.

'Tampon tax' nije luksuz nego stvarna potreba

Ako računamo da žena mjesečno potroši samo 20 kuna na paket uložaka, što je minimum minimuma, znači da državi u godinu dana plati 60 kuna poreza. Pomnoženo s brojem žena do 50. godine, ispada da državni proračun na menstruaciji na godinu zaradi najmanje 54 milijuna kuna.
O ovoj vrsti poreza se raspravljalo i u Europskom parlamentu - koji je donio preporuku da taj porez bude nula posto. "Glasala sam za usvajanje ovakve takse koja ženama ide u korist jer to nije nečiji luksuz i nije nečiji odabir nego stvarna potreba'', rekla je europarlamentarka Biljana Borzan

Smanjen je PDV na pelene, možda isto slijedi i s ulošcima

Izmjenom zakona o PDV-u, početkom godine je stopa poreza na pelene smanjena s 25 na 13 posto. Planira li Vlada slično postupiti s higijenskim ulošcima i tamponima, ostaje za vidjeti. Kao pozitivan primjer može im poslužiti Škotska koja je uvela besplatne takve proizvode za sve studentice na sveučilištima.  

Izvor: RTL

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.