Share
Tweet
Share
Send to friend

Direktor Disneya ima 1424 puta veću plaću od svojih radnika

Izvršni direktor kompanije Bob Iger ima plaću od 65,6 milijuna dolara, odnosno oko 436 milijuna kuna godišnje.

Direktor Disneya ima 1424 puta veću plaću od svojih radnika

''Kako je moguće da netko prima čak 1424 puta veću plaću od svojih radnika?!'' upitala se Abigail Disney, unuka suosnivača kompanije Disney, istaknuvši kako smatra da tako visoke plaće imaju ''nagrizajući efekt na društvo''. 

Kako prenosi Jutarnji list, nasljednica Disneyeva bogatstva je izračunala da je izvršni direktor tvrtke Bob Iger iz vlastitog džepa svakom radniku mogao povisiti plaću za 15 posto, a da time svoju plaću ne spusti ispod 10 milijuna dolara godišnje. Pritom je napomenula kako je obožavateljica Igerova lika i djela, međutim ne razumije kako je moguće da je njegova plaća u proteklih godinu dana porasla za čak 80 posto. ''Nitko na svijetu ne bi smio imati 700,600 ili 500 puta veću plaću od svojih radnika'', upozorava Disney.

S njenim mišljenjem ne slažu se u samoj kompaniji.

''Čak 90 posto plaće gospodina Igera temelji se na izvedbi kompanije, a otkad je stigao na poziciju izvršnog direktora dioničari su i više nego zadovoljni. U posljednjih je deset godina tržišna vrijednost Disneya stalno rasla i samo prošli mjesec skočila je za 75 milijardi dolara, dok je cijena dionica od 2005. kada je Iger preuzeo direktorsku stolicu porasla s 24 na 132 dolara po dionici, a sve to direktno i pozitivno utječe na tisuće naših zaposlenika'', odgovorili su iz Disneya i napomenuli kako su ove godine značajno uložili u plaće svojih zaposlenika, kao i u njihovu edukaciju.

Izvor: Jutarnji list

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.