Share
Tweet
Share
Send to friend

Čudo iz Međimurja: Prelog, grad od 8000 stanovnika, broji svega 80 nezaposlenih, a izvoz im je nekoliko puta veći od uvoza

Uz to, doseljenicima plaćaju kamate za stambene kredite i nemaju prireza.

Čudo iz Međimurja: Prelog, grad od 8000 stanovnika, broji svega 80 nezaposlenih, a izvoz im je nekoliko puta veći od uvoza

Prilikom izvještavanja o gospodarskoj situaciji u hrvatskim gradovima u pravilu pišemo o nedostacima i poteškoćama s kojima se stanovnici tih istih gradova suočavaju. Ovaj put to nije slučaj. Na samom sjeveru Hrvatske, u Međimurskoj županiji, smjestio se gradić koji iz dana u dan potvrđuje da su razvoj, napredak i uspješno poslovanje mogući i unutar granica Lijepe naše.

Ceste bez rupa, svi recikliraju, nezaposlenost je niska

Riječ je o Prelogu, gradu u kojem živi otprilike 8 tisuća ljudi. Na njegovim cestama nećete pronaći rupe, zidovi srednje škole ne nagrđuju šare, recikliranje otpada je najnormalnija stvar, baš kao i restauriranje starog namještaja kako bi ga ponovno stavili u upotrebu. Na burzi rada imaju svega 80 nezaposlenih, izvoz im je 370 posto veći od uvoza, a niti pitanje nataliteta se kod njih ne dovodi u pitanje – u tvornici cipela, koja zapošljava 400 radnica, trenutno radi više od 100 trudnica. Kad bi imali koga zaposliti, otvorili bi još jednu tvornicu, prenosi 24 sata.
"Planiramo izgraditi zgradu s oko 40 stanova i u nju useliti radnike iz Ukrajine. Ma cijele obitelji, da nam ostanu zauvijek u Prelogu. Toliko nam nedostaje radnika, baš svih profila i obrazovanja", ispričao je Ljubomir Kolarek.

Proračun pune sredstvima iz EU

Kako bi ostvarili svoj naum i angažirali Ukrajince, unajmili su konzultantsku tvrtku, koja obilazi tvrtke u Prelogu i radi listu potrebnih radnika. A znate li kako u Prelogu nastoje privući radnike iz drugih krajeva Hrvatske? Svakoj obitelji koja se doseli i odluči kupiti nekretninu u Prelogu, Grad će plaćati kamate na stambeni kredit, u iznosu do 25 tisuća kuna. "Ako se netko doseli i izvadi osobnu na adresi u Prelogu, i njemu ćemo retroaktivno pokriti kamate za stambeni kredit", govori gradonačelnik.

U Prelogu ne naplaćuju prirez, a čak polovicu svog proračuna grad uspijeva popuniti sredstvima iz EU fondova. Uz Krk, Prelog je predvodnik ekološki osviještenih gradova – već sad recikliraju 60 posto otpada, Europska unija to planira ostvariti 2030.godine.  Grad je to u kojem nema smećem zatrpanih reciklažnih otoka jer Preložani sve sortiraju sami, kod kuće, a imaju i kompostanu.

U zaključku je gradonačelnik Kolarek istaknuo neke od tvrtki koje se svojim radom ne ističu samo u Prelogu, već i na razini Hrvatske. "Svi znaju za Hespo, počeli su od žičanih opruga za madrace izrasli su u inovativne lidere. Tvornica Leggett & Platt Company ima halu od 40.000 kvadrata i žele još prostora! Tvrtka Kotlovi iz našeg Preloga strateški je partner Siemensa", naglasio je gradonačelnik Preloga.

Izvor: 24 sata

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.