Share
Tweet
Share
Send to friend

U narednih dvadeset godina do 14 posto radnih mjesta bit će automatizirano

Dodatnih 32 posto radnih mjesta doživjet će radikalne promjene.

U narednih dvadeset godina do 14 posto radnih mjesta bit će automatizirano

Ako se ostvare prognoze iz godišnjeg izvješća o zapošljavanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), u sljedećih bi 15 do 20 godina – zbog automatizacije radnih procesa – potreba za ljudskom radnom snagom mogla nestati kod 14 posto poslova.

Kako piše Poslovni.hr, dodatnih 32 posto radnih mjesta vjerojatno će doživjeti radikalne promjene u procesu automatizacije pojedinih radnih zadataka. Predviđene promjene posebno bi trebale zahvatiti Njemačku u kojoj bi se moglo ugasiti čak 18,4 posto trenutnih radnih mjesta, dok ukupno 35,8 posto poslova očekuju radikalne promjene, navodi OECD.

Sustav obrazovanja traži promjene

"Procjena zapošljavanja OECD-a ipak ne predviđa budućnost bez zaposlenih“, rekao je tajnik OECD-a Angel Gurria prilikom objave izvješća u Berlinu, pritom istaknuvši kako budućnost tržišta rada donosi velike izazove.

U proteklih desetak godina utrostručene su narudžbe industrijskih robota, a taj broj će u budućnosti samo rasti. Također, samo u prošloj godini udvostručena su ulaganja u razvoj umjetne inteligencije.

OECD stoga predlaže da se model obrazovanja, prema kojem se znanja i vještine stečeni u školama i na sveučilištima naknadno primjenjuju na radnom mjestu, zamijeni modelom kontinuiranog stjecanja znanja i vještina na radnom mjestu kako bi se držao korak s nadolazećim promjenama.

Izvor: Poslovni. hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.