Share
Tweet
Share
Send to friend

Pogreška koja bi vas mogla koštati dobivanja posla

Iako se prilikom traženja posla trudimo o svemu voditi računa, omaške i propusti nisu rijetkost.

Pogreška koja bi vas mogla koštati dobivanja posla

Istaknuli ste se vješto napisanim motivacijskim pismom, briljirali na razgovoru na posao i prema vlastitom mišljenju ostavili sjajan dojam na sve ljude koje ste upoznali tijekom selekcijskog procesa. Sve što sada trebate učiniti jest zavaliti se u naslonjač i čekati na ponudu za posao, zar ne?

Ne baš.

Završni korak kojeg poslodavci moraju proći u procesu donošenja odluke o budućem zaposleniku je provjera referenci i preporuka od strane bivših poslodavaca kandidata za posao. Iako se možemo složiti da u Hrvatskoj traženje preporuka od nekadašnjih šefova još uvijek nije uobičajena pojava i preduvjet prilikom prijave za novi posao, pokoja dobra riječ o našim radnim navikama i sposobnostima može biti upravo onaj jezičac na vagi koji će nas dovesti do zaposlenja.

Upravo zbog toga moramo voditi računa o kvalitetnom pripremanju naših ''preporučitelja'', za CNBC je istaknula poslovna novinarka Suzy Welch
''Najveća pogreška koju možemo napraviti je ta da osobama koje smo naveli kao ljude koji će dati preporuku, uopće ne kažemo da su na našem popisu. Zvuči ludo, ali doista se događa. I što onda? Osobe koje vas trebaju preporučiti netko iznenada nazove, one ne znaju o čemu je riječ i ostanu zatečene. U najgorem slučaju, možda vas se čak neće odmah sjetiti'', upozorava Welch.

Kako biste doskočili tom problemu, pripremite nekadašnje poslodavce na mogućnost da će ih netko nazvati kako bi se raspitivao o vašim radnim sposobnostima. Također, kako biste ih naveli na davanje odgovora koji će vam povećati šanse za dobivanje posla, recite im koje vještine, znanja i iskustva vaš novi poslodavac traži. 

Nemojte zazirati od toga da vašim preporučiteljima kažete što od njih očekujete i da zajedno smislite što reći kada ''veliki'' poziv konačno dođe. ''Vaši preporučitelji nemaju vremena za razmišljanje o najimpresivnijim trenucima vaše karijere. Ako ih malo ''podučite'' i pripremite za nadolazeći telefonski poziv, činite im uslugu'', naglasila je Welch.

Ne podcjenjujte snagu preporuka koje dolaze od strane vaših nekadašnjih poslodavaca. Ponekad će vas upravo one pogurati do posla iz snova, zaključuje Welch.

Izvor: CNBC

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.