Share
Tweet
Share
Send to friend

Prije nego što su postali milijarderi, bavili su se ovim poslom…

… i time su stvorili preduvjete za stjecanje bogatstva.

Prije nego što su postali milijarderi, bavili su se ovim poslom…

Predan i uporan rad, želja za učenjem, prilagodljivost promjenama i predviđanje trendova, njegovanje kvalitetnih međuljudskih odnosa i iskorištavanje ponuđenih prilika… Lista osobina koje čine uspješnog poslovnog čovjeka mogla bi se protezati unedogled, a svatko među nama bi tom popisu imao što za nadodati. 

Precizno određivanje sastojaka čijom kombinacijom možemo stvoriti čovjeka koji će za života steći veliko bogatstvo, nije najjednostavnija stvar na svijetu. Da jest, danas bismo bili okruženi takvim ljudima, a možda bismo i sami bili jedni od njih.
Pa ipak, jedan od sastojaka je poznat, piše Market Watch

Naime, veliki broj današnjih milijardera dobar dio svog uspjeha duguje jednoj životnoj vještini – prodaji. Otkrili su to rezultati istraživanja sociologa i povjesničara Rainera Zitelmanna, objavljeni u knjizi ''The Wealth Elite''. Zitelmann je kroz razgovore s 45 imućnih ispitanika, među kojima su mjesto našli oni čije bogatstvo je procijenjeno na desetak milijuna eura, kao i oni ''teški'' nekoliko milijarda eura, otkrio uzorak. 

''U dosadašnjim istraživanjima često se zanemarivala, čak i ignorirala, uloga prodajnih vještina kod uspješnih, bogatih pojedinaca. A upravo je to – sposobnost prodaje – ono što su ispitanici izdvajali kao razlog zbog kojeg su uspjeli'', izjavio je Zitelmann. Otprilike dvije trećina ispitanika je izjavilo da su ''prodajne vještine značajno doprinijele njihovu financijskom prosperitetu'', dok je svaki treći sudionik istaknuo kako je '’barem 70% njihova uspjeha rezultat umijeća prodaje''.

Krenuli kao prodavači felgi i starih radioprijemnika

Pitate se kakvim su se poslovima multimilijunaši i milijarderi bavili na svojim počecima? Prodavali su sve i svašta, od kozmetike i nakita, korištenih radioprijemnika i felgi za automobile pa sve do praznih kartonskih kutija za pakiranje jaja.

Povezanost između prodajnih vještina i uspjeha nije plod slučajnosti, smatraju stručnjaci.
''Svaki poslovni model temelji se na prodaji i sposobnosti prodaje onoga u čemu smo dobri. Nitko taj posao neće odraditi umjesto nas. Razvijanjem te vještine, osim u poslovnom svijetu, imat ćemo koristi i u svakodnevnom životu'', naglasio je Randalyn Hill, stručnjak za razvoj karijera.

Izvor: Market Watch

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.