Share
Tweet
Share
Send to friend

10 najplaćenijih zanimanja u IT sektoru

Prosječna plaća u ovoj gospodarskoj grani iznosi 900 tisuća kuna godišnje

10 najplaćenijih zanimanja u IT sektoru

Kada pomislimo na najbolje plaćena zanimanja današnjice, a iz jednadžbe izbacimo sportaše, političare i visokopozicionirane poslovnjake, čestose sjetimo IT stručnjaka. Pored fleksibilnog radnog vremena i opcije obavljanja posla iz udobnosti vlastitog doma, dinamičnih i izazovnih radnih zadataka, posao IT-evca u pravilu nudi i iznadprosječna primanja.

Da je doista tako, potvrđuje popis deset najplaćenijih zanimanja u IT sektoru, piše CNBC. Iako primanja ovise o poziciji u firmi, o isplativosti rada u ovoj brzorastućoj grani dovoljno govori podatak kako prosječna plaća u IT-u iznosi oko 135 tisuća dolara godišnje. U prijevodu, nešto ispod 900 tisuća kuna.

Evi i popisa najbolje plaćenih IT poslova:

10. Stručnjak za informacijsku sigurnost – 131,300 $

Riječ je o stručnjacima koji vode brigu o provođenju sigurnosnih mjera neophodnih za zaštitu kompanije od potencijalnih cyber napada. Tipičan opis posla za ovu poziciju uključuje: razvoj tvrtkinih sigurnosnih standarda, analizu mogućih prijetnji i zaštitu osjetljivih podataka

9. Razvojni i operativni inženjer – 137,400 $

Surađuje s kolegama iz svih IT odjela kako bi nadgledali razvoj novih sustava. Također, na temelju zadovoljstva i reakcija korisnika, implementira izmjene i dorade tvrtkinih proizvoda.

8. Enterprise architect – 144,400 $

Brine se o održivoj povezanosti tvrtkina poslovna modela i njezina IT odjela. Kako bi u tome uspio, mora se pobrinuti da napori IT tima pružaju podršku poslovnim ciljevima kompanije.

7. Programski menadžer – 145,000 $

Osim što moraju potaknuti realizaciju određenog programa i pratiti tijek njegova razvoja, programski menadžeri koordiniraju napore članova svoga tima i vanjskih prodavača, kreiraju rasporede i vremenske okvire.

6. Inženjer softwera – 145,400 $

Ljudima na ovoj poziciji povjerene su odluke od velikog značaja za kompaniju, a koje se dotiču pitanja razvoja softwera te mogućih zamki koje se kriju na tom putu. Također, posao uključuje i postavljanje tehnoloških standarda organizacije, od jezika za kodiranje pa do programa i platformi koji će se koristiti.

5. Programer aplikacija – 149,000 $

Ovi radnici dizajniraju i unaprjeđuju aplikacije postojećih računala, pametnih telefona i drugih uređaja. Dodatno, provode testiranja softwerskih rješenja za nove aplikacije, kreiraju prototipe proizvoda i pišu upute za razvoj aplikacije.


4. Stručnjak za razvoj infrastrukturnih sustava – 153,000 $

Projektiraj i gradi mreže za prijenos podataka i druge informacijske sustave koji doprinose razvoju tvrtke.


3. Voditelj tima za razvoj softwera – 153,300 $

Radi se o IT-evcima koji nadgledaju rad niže rangiranih stručnjaka za razvoj softwera i koji predstavljaju kreativne umove koji stoje iza velikih projekata i programa. Osmišljavaju i izrađuju aplikacije koje ljudima olakšavaju korištenje računalima.

2. Kontrolor baze podataka - 154,800 $

Baza podataka predstavlja ogromnu mrežu podataka koje je tvrtka prikupila od internih i eksternih izvora, a za njen dizajn i sigurno pohranjivanje informacija odgovorna je jedna osoba – Kontrolor baze podataka.

1. Voditelj programskog inženjeringa – 163,500 $

Stigli smo do kraja liste – do najplaćenijeg zanimanja u IT sektoru. Ovi stručnjaci nadgledaju rad svih razvojnih i programskih inženjera. Sudjeluju u kreiranju novih softwera ili unaprjeđenju postojećih rješenja, pronalazeći odgovore za sve probleme koji bi pritom mogli iskrsnuti.

Izvor CNBC

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.