Share
Tweet
Share
Send to friend

U potrazi za boljim životom iz Rumunjske je doselila u Hrvatsku

Cristinu Giangu godinama već radi kao konobarica u Križevcima.

U potrazi za boljim životom iz Rumunjske je doselila u Hrvatsku

U moru tekstova koji se, sasvim opravdano, jer goruće je to pitanje, bave temom egzodusa sve većeg broja stanovnika iz Hrvatske, ponekad valja napisati i pokoji o ljudima koji su doselili (i ostali) u Lijepoj našoj.

Upravo takav tekst, takvu priču, prenosi portal Podravski.hr.

Cristinu Giangu je kao 23-godišnjakinja napustila Rumunjsku i u nadi da će sreću i bolji život pronaći u Italiji. Spletom okolnosti, na tom putovanju je odlučila ranije izaći iz vlaka i odjednom se našla u Hrvatskoj, u Koprivnici. Nedugo potom svoj stalni dom je pronašla u Križevcima, s vremenom je dobila i hrvatsko državljanstvo, a godinama je već poznata kao zaštitno lice jednog križevačkog kafića.

Gosti je vole, hvale je kao izvrsnu konobaricu i kuharicu, a ona će reći kako su je Križevčani lijepo prihvatili. No, kako to obično biva, počeci nisu bili laki.
''Počela sam raditi u Koprivnici na crno. Onda sam otišla u Vrbovec i gazda me isto nije prijavio. Tamo sam se udala, ali nije bilo dobro, pa sam pokupila djecu i došla u Tremu'', ispričala je Cristinu, koja je po struci električarka i u Rumunjskoj je popravljala kućanske aparate.

Ostaje u Hrvatskoj

Nakon što se tamošnji kafić zatvorio, ostala je bez posla te je, kako bi djeci kao samohrana majka osigurala dobar život, radila sve i svašta- čistila je po kućama, peglala, snalazila se kako je znala i mogla sve dok nije čula da vlasnik kafića u kojem trenutno radi traži konobaricu.

Za Hrvatsku kaže da je prelijepa zemlja, ali ima i poneku kritiku.
''Znam da je kod vas bio rat, sve uvažavam i nikoga ne bih htjela povrijediti, ali tu se ljudi jako tuku u prsa da su veliki Hrvati, samo ja, ja, ja… A stranac ne valja, Bosanac ne valja, vidim da je velika mržnja i prema Dalmatincima. I ja sam kao Rumunjka svašta doživjela, strašno su prostačili, spominjali mi cigansku majku… No, tu u gradu toga nije bilo, tu je super '', reći će Cristinu.

Rumunjska joj je, naravno, i dalje u srcu, ali u Hrvatskoj joj ništa ne nedostaje. U redu, jedno, pomalo egzotično jelo rado bi ponovno okusila. Riječ je o rumunjskom specijalitetu - medvjeđoj šapi na žaru. Od hrvatskih jela obožava štrukle i ne voli baš more. Zbog toga i dalje ostaje u svojim Križevcima.

Izvor: Podravski.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.