Share
Tweet
Share
Send to friend

Njemačka novim zakonom potiče doseljavanje radnika iz zemalja izvan EU

Zbog nedostatka radne snage ukidaju se brojna dosadašnja ograničenja.

Njemačka novim zakonom potiče doseljavanje radnika iz zemalja izvan EU

Njemačka Vlada je u zakonsku proceduru uputila prijedlog zakona o doseljavanju stručne radne snage koji bi, ako bude usvojen, trebao omogućiti useljavanje svih radnika koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju. Neovisno o tome dolaze li iz zemalja članica Europske unije.

Kako piše Deutsche Welle, unatoč činjenici da u Njemačkoj živi skoro 11 milijuna ljudi koji nemaju njemačku putovnicu, kao i da svake godine državljanstvo dobije preko 100 tisuća stranaca, Njemačka proteklih desetljeća sebe nije doživljavala useljeničkom državom. Međutim, to bi se sada trebalo promijeniti.

Novim zakonom ukinut će se ograničenja koja su dopuštala doseljavanje samo radnika specifičnih zanimanja, a iz prakse nestaje i obvezna prethodna provjera postoje li Nijemci ili državljani EU koji mogu popuniti određeno radno mjesto prije nego što se angažira radnik koji dolazi izvan EU.

Pored toga, kvalificirane osobe koje odlično poznaju njemački jezik u Njemačkoj će moći boraviti šest mjeseci čak i ako nemaju ugovor o radu, kako bi tražile posao. Tu mogućnost su dosad imale samo fakultetski obrazovane osobe. No, vrijedi istaknuti kako tražitelj posla za to vrijeme nema prava na socijalna davanja.

Nedostatak radnika u građevinarstvu i zdravstvu

U ovom trenutku, na njemačkom tržištu rada nedostaje oko 1,2 milijuna stručnih radnika, posebice u građevinarstvu te u sektoru brige o starijim i bolesnim osobama. ''Tko u Berlinu sada pokuša dobiti majstora, zna koliko bi više posla moglo biti obavljeno kada bi na raspolaganju bilo više stručne radne snage", rezimirao je savezni ministar rada Hubertus Heil u raspravi koja se u parlamentu vodila o ovom zakonskom prijedlogu.

Nova prilika za odbijene tražitelje azila

Novim propisima bi trebao biti riješen i problem stranaca koji nemaju pravo boravka u Njemačkoj, nego mogu samo privremeno ostati jer, primjerice, ne mogu biti deportirani u zemlju podrijetla. Oni bi trebali dobiti šansu za legaliziranje svog statusa. Pretpostavka za to je da najmanje godinu i pol rade više od 35 sati tjedno. Osim toga, oni moraju „u dovoljnoj mjeri" govoriti njemački jezik i ne smiju biti kažnjavani.

Izvor: Deutsche Welle

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.