Share
Tweet
Share
Send to friend

Nekoć je radila kao profesorica kemije, danas njezina tvrtka vrijedi milijarde dolara

Rad u prosvjeti zamijenila je onim u farmaceutskoj industriji. Bio je to pun pogodak.

Nekoć je radila kao profesorica kemije, danas njezina tvrtka vrijedi milijarde dolara

Nakon što su dva reprezentativna sindikata u školstvu najavila odlazak u štrajk u slučaju da Vlada ne ispuni njihove zahtjeve za povećanjem plaće, ponovno je aktualizirano pitanje mjesečnih primanja osoba zaposlenih u prosvjeti.

I dok se sindikati nadaju povišici u iznosu od oko 600 kuna bruto, do koje može, ali i ne mora doći, prsijetit ćemo se nekadašnje nastavnice, koja je hrabrom odlukom o odlasku iz škole preokrenula svoj život i postala – milijarderka.

Kako prenosi Jutarnji list, profesorica kemije Zhong Huijuan desetak godina je predavala kemiju u srednjoj školi Yan’an, prije no što je početkom 90-ih odlučila dati otkaz i pokrenuti vlastiti posao.

Posvetila se radu u farmaceutskoj industriji, i nije pogriješila – njezino bogatstvo danas se procjenjuje na osam milijardi dolara.

Uspjeh u proizvodnji psihotropnih lijekova

Njezina tvrtka Hansoh Pharmaceutical, koja se bavi proizvodnjom psihotropnih lijekova, prošli tjedan je izašla na hongkonšku burzu, a procjenjuje se na 10,4 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti. Kao vlasnica udjela od 68 posto u tvrtki, nakon IPO-a Zhong bi mogla biti “teška” oko osam milijardi dolara. 

Ipak, Zhong nije najbogatiji član svoje obitelji. Bogatstvo njezina supruga Suna Piaoyanga procjenjuje se na 9,3 milijarde dolara, zahvaljujući uspjehu njegove tvrtke Jiangsu Hengrui Medicine, koja se bavi proizvodnjom lijekova protiv tumora.

Nakon javne ponude dionica Hansoh Pharmaceuticala, Zhong i Sun mogli bi postati najbogatija obitelj na svijetu u farmaceutskoj industriji, a Zhong treća najbogatija Kineskinja, nakon dviju tajkunica, Yang Huiyan, predsjednice tvrtke Country Garden s bogatstvom od 21,4 milijarde dolara i Wu Yajun, predsjednicom Longfor Groupa s 10 milijardi dolara.

Izvor: Jutarnji list

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.