Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako stati na kraj odugovlačenju i 'baciti se' na posao?

Ovaj jednostavni, petominutni trik mogao bi biti rješenje.

Kako stati na kraj odugovlačenju i 'baciti se' na posao?

Koliko god mi bili vrijedni, marljivi i spremni odraditi posao koji je stavljen pred nas, ponekad, sasvim nenamjerno i neplanirano, bivamo uvučeni u naizgled bezizlazno stanje odugovlačenja, ili prokrastinacije. 

Jednostavno, uvijek iznova uspijevamo pronaći dovoljno uvjerljiv razlog zašto sada nije pravo vrijeme da se posvetimo određenom zadatku. Rok za izvršenje je još uvijek dovoljno daleko i ima dovoljno vremena. Taj projekt nije pri vrhu liste prioriteta i zato ću se sada posvetiti drugim stvarima, npr. čišćenju stola i brisanju suvišnih dokumenata na računalu. Vrijeme je ručka, a svi znamo da nije zdravo baviti se takvim stvarima na prazan želudac. Ili na pun. 

Tješimo se da je svakome potrebna pauza i da nije ništa čudno što smo već nekoliko puta stisnuli zamišljeni ''gumb za odgodu'' kada je posrijedi hvatanje u koštac s određenim problemom. No, prije ili kasnije, vječno odgađanje obavljanja posla obit će nam se o glavu.

Kako bismo to izbjegli, portal Poslovni plus donosi savjet, svojevrsni trik zapravo, koji nam pomaže da se konačno riješimo te dosadne navike.

Trailer (najava, foršpan)

Postoji razlog zašto su Hollywoodski studiji izumili filmske ”trailere”: Dok publika možda nije motivirana posvetiti se filmu 90 i više minuta, dovoljno je pogledati samo kratki uvod u film i vidjeti hoće li nas taj ”trailer” zainteresirati da pogledamo cijeli.

Trailer je još jedno ime za neku vrstu terapije za mozak poznatije kao pravilo od pet minuta.

Evo kako to funkcionira:

Vi se prisilite da radite na zadatku smo pet minuta, mozak tada shvaća da nakon 5 minuta može odustati, ako to želi. Naravno, češće nego inače, bit ćete motivirani za nastavak rada.

Trailer tu radi velik posao jer je često početak rada najveći problem.

”Bojimo se velikog bloka, sami se bi preuveličavamo da je zadatak prevelik i pretežak i da ćemo se itekako pomučiti odradom istoga i to nas uvelike sputava”, objašnjava psiholog Andrea Bonior.

''Ali preskakanjem psihološke prepreke za početak, vaš mozak dobiva ”boost” za rad. Često, nećete se htjeti zaustaviti nakon tih 5 minuta. Ali ako to učinite. Možete u potpunosti bez grižnje savjesti zastati i kasnije nastaviti jer ste podsvjesno ispunili zadano. Uostalom, pet minuta posla je više nego nula minuta, i to je korak naprijed”, objašnjava Bonior.

Korak po korak, rad povećavate s pet minuta na 10, 15 i više i zadatak koji ste imali, a da niste ni primijetili, privodite kraju i sami sebe punite pozitivom. Jer kako se bliži kraj tako ste sve pozitivniji oko toga da ustvari završavate ono što se činilo ”nemogućim”.

Tada, umjesto da je vaš zadatak daleko od završetka i djeluje kao planina za preskočiti, izgleda kao najbolja moguća verzija i mala prepreka za prekoračiti do cilja.

Dakle, ako se borite pronaći motivaciju za pokretanje vas samih oko nekog zadatka, ponovite si ovo – Samo. Pet. Minuta.

Izvor: Poslovni plus

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.