Share
Tweet
Share
Send to friend

Bave se dostavom 'odbačene hrane' i ide im sasvim dobro

Svake godine u SAD-u 32 milijarde kilograma 'estetski neprivlačne' i površinski oštećene, a i dalje jestive hrane završi u smeću.

Bave se dostavom 'odbačene hrane' i ide im sasvim dobro

Ako se vratimo koju godinu unatrag, u bezbrižne dane djetinjstva, vjerojatno se svatko od nas može prisjetiti barem jednog primjera kada smo od roditelja, najčešće majke, dobili 'po prstima' jer nismo do kraja pojeli obrok i sada će naša, tako napola dovršena, večera završiti u smeću.

No, s bacanjem hrane nemaju probleme samo članovi naše uže obitelji, već i Benjamin Simon, suvlasnik kompanije koja se bavi distribucijom 'bačene hrane', piše CNN, a prenosi Jutarnji list.

''Svaki put bi me šokiralo kada bi netko pojeo pola sendviča, a drugu polovicu bacio. Odgojen sam na drugačiji način'', ističe Simon.

'Nesavršen proizvod'

Svjestan činjenice da se svakodnevno diljem svijeta bacaju tone i tone i dalje jestive hrane, odlučio je nešto promijeniti. S prijateljem Benom Cheslerom je prije četiri godine pokrenuo tvrtku ‘Imperfect produce’ (nesavršeni proizvod) koja, iz dana u dan, voćem i povrćem opskrbljuje više od 220 tisuća osoba u 22 grada.

''U početku smo htjeli surađivati s trgovačkim lancima, ali njima naš sistem rada i odabira sirovina nije bio prihvatljiv. Zato smo se odlučili na pokretanje vlastite internet trgovine na kojoj ćemo kupcima ponuditi puno niže cijene’’, objašnjava Simon.

Svoje proizvode pribavljaju od 250 proizvođača diljem svijeta, a gotovo polovina voća i povrća kojeg imaju u ponudi dolazi iz organskog uzgoja koje nude po 30 posto nižoj cijeni. 

Trenutno u ponudi imaju dvjestotinjak različitih vrsta voća i povrća, ali i ostale proizvode poput ulja, začina, tjestenine, brašna i sličnih potrepština.

''Do sada smo donirali oko milijun kilograma hrane, a samo ove godine očekujemo da ćemo prodati 25 milijuna kilograma voća i povrća’’, objašnjava dvojac.

Privlačni investitorima, zapošljavaju tisuću radnika

Iako Imperfect Produce i dalje ne generira profit, u njihovo poslovanje do sada su uložili brojni investitori, a putem različitih fondova od osnutka su prikupili 47 milijuna dolara.

Trenutno u dostavnom centru u San Franciscu zapošljavaju 1.000 radnika, a svoje proizvode dostavljaju uz pomoć 400 vozila. Simon dodaje kako do kraja 2019. godine uslugu dostave 'odbačene hrane' planiraju proširiti na 40 gradova diljem SAD-a.

Izvor: CNN, Jutarnji list

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.