Share
Tweet
Share
Send to friend

Usporedite vaša primanja s ostatkom Hrvatske

Ako mjesečni prihod vašeg kućanstva prelazi 10 tisuća kuna, nalazite se među 'bogatijim' Hrvatima.

Usporedite vaša primanja s ostatkom Hrvatske

Iako nas opetovano uspoređivanje s ljudima oko nas zna dovesti do nebrojenih frustracija, zbog čega možemo pričati i o svojevrsnom prokletstvu usporedbe, to nas ne sprječava da se povremeno nadvirujemo preko ograde u susjedovo dvorište kako bismo vidjeli što se kod njega događa i kako on živi. Jednostavno, izgleda da je u našoj prirodi želja za nadmetanjem i uspoređivanjem s drugima.

Možda je upravo to bila misao vodilja zaposlenika Statističkog ured Europskih zajednica (Eurostata) prilikom izrade alata pomoću kojeg možete doznati koliko kućanstava ima veća, odnosno manja primanja od vas.

Kako piše Večernji list, ako, primjerice, u četveročlanom kućanstvu u kojem žive otac, majka i dvoje djece mlađe od 14 godina, ukupni mjesečni prihod iznosi 10.000 kuna, riječ je o bogatijoj Hrvatskoj obitelji. Jer veće prihode od takve obitelji ima tek 30 posto građana. Mada, možemo postaviti pitanje koliko vam novca od tog iznosa preostane nakon što otplatite ratu kredita, režije, vrtić, hranu i podmirite preostale, redovite mjesečne troškove.

Bilo kako bilo, prema statistici se nalazite među dobrostojećim kućanstvima.

S druge strane, u jednom potpuno drugačijem svijetu od ovog našeg - u Njemačkoj, četveročlana obitelj koja mjesečno ima primanja od 3000 eura je jedna od siromašnijih jer čak 60 posto obitelji ima veće mjesečne prihode.

Ako želite doznati gdje se nalazite na domaćoj ljestvici prihoda hrvatskih kućanstava, poslužite se Eurostatovim alatom za usporedbu primanja kućanstava

Izvor: Večernji list

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.