Share
Tweet
Share
Send to friend

Koliko bi trebao trajati godišnji odmor?

Evo što znanost kaže o tome.

Koliko bi trebao trajati godišnji odmor?

Zasigurno ste se barem jednom u životu ulovili u nesputanom razmišljanju o savršenom godišnjem odmoru. Sve ste pritom posložili u glavi - znate gdje biste išli, s kime, što biste radili, koliki budžet vam je potreban i, ono možda najvažnije, koliko dugo bi trajao taj imaginarni odmor.

I dok su takva, slatka razmišljanja najvećim dijelom plod mašte i najčešće teško ostvarivih želja, znanost je teoretiziranju o duljini godišnjeg odmora odlučila dati jasnije, čvrste okvire unutar kojih je određeno idealno trajanje našeg zasluženog predaha od posla.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Happiness Studies, idealan godišnji odmor trebao bi trajati točno 8 dana, prenosi traveladvisor.eu.

Bolje spavamo i imamo više energije

Osmodnevno putovanje taman je dugo koliko treba da se u miru raspakirate, smjestite, naviknete na promjenu i opustite. Nakon proteka tog vremena, pozitivni učinci sve su manje vidljivi.

Znanstvenici su zaključili kako je potrebno nešto vremena kako bi se navikli na odmor nakon stresnog i napornog radnog perioda.

Kada putnici nakon osmodnevnog odmora otkriju sve njegove čari, bit će im jasno o čemu je riječ. Spava se bolje, oslobođeni ste stresa i općenito se osjećate energičnije dugo nakon povratka kući. Sve su ovo razlozi zbog kojih bi trebali planirati dulji godišnji odmor.

Ovo ne znači da nužno trebate spakirati kofere i krenuti na put oko svijeta. Čak i oni koji odluče godišnji odmor provesti kod kuće iskusit će iste psihičke i fizičke blagodati koje nosi osmodnevni odmor.

Samo isključivanje iz stresom pogonjene, užurbane svakodnevice, neovisno o tome gdje bili, donijet će vam mnogo pozitivne energije. Pobrinite se da vaš godišnji traje osam dana.

Izvor: traveladvisor.eu

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.