Share
Tweet
Share
Send to friend

Koliko zarađuju domaći influenceri?

Zarada ovisi o više faktora – broju pratitelja, načinu i vrsti objave.

Koliko zarađuju domaći influenceri?

Jedni ih opisuju kao ''ljude koji ništa ne rade i od toga dobro žive'', drugi ih svakodnevno prate na društvenim mrežama i iskreno cijene njihovo mišljenje, a treći i nemaju previše pojma čime se zapravo bave. Oni su influenceri, a posljednjih godina su se njihov rad i društveni angažman našli u fokusu javnosti. 

Iako bogat i šarolik, hrvatski jezik još uvijek nije ponudio dovoljno dobru zamjenu za navedeni izraz (riječ 'utjecatelj' jednostavno zvuči pogrešno) stoga se i kod nas udomaćio termin influencer. No, još uvijek se nije 'primilo' javno i transparentno iznošenje informacija o zaradi domaćih utjeca... pardon, influencera.

Svjesna interesa javnosti, kao i činjenice da o navedenoj temi informacije dolaze na kapaljku, ili ih uopće nema, influencerica Andrea Fabrić odlučila je progovoriti o najbolje čuvanoj influencerskoj tajni - zaradama. Kako kaže, ako u to ulazite zbog novca, brzo ćete odustati. Cijene se razlikuje od osobe do osobe, tvrdi i dodaje da nije isto kupuje li klijent story, post, oboje ili paket od nekoliko objava, piše Index.

Što je više pratitelja, to je veća zarada

Prosječan profil s 10.000 pratitelja za post o nekom proizvodu može naplatiti 100 eura, a za post i story oko 150 eura. Ako klijent traži više objava, moguć je i popust, ističe. Cijena se penje ovisno i o angažmanu pratitelja, ako on iznosi 30 posto cijena posta može rasti i na 200 eura.

Influencer s 40.000 do 60.000 pratitelja post može naplatiti od dvije do tri tisuće kuna, ovisno o angažiranosti pratitelja. Oni sa 100.000 pratitelja mogu za post tražiti od 3000 do 6000 kuna. Ona trenutno ima 130 tisuća pratitelja, naglasila je.

Oni sa 150 do 200 tisuća pratitelja mogu tražiti od 6000 do 8000 kuna za post. Dodala je i da se za jednogodišnje ugovore sa sponzorima daje i određeni popust.

Sponzorirana videa na YouTubeu koštaju dvostruko više, no cijena ovisi o tome na koji način se proizvod promovira, rekla je.

Pitanje poreza

Dodala je i da se inače ne obazire na komentare ispod članaka o influencerima, ali postoji jedan koji je iritira.

"Plaćanje poreza. Odmah ću dati odgovor na takve stvari, a to je da većina nas influencera ima svoje firme, ili će tek imati svoje firme ili posluju preko studentskog ugovora ili ugovora o radu. Hvala vam puno o vašoj brizi o mom i našem porezu, ali mi ga svi uredno plaćamo, pa se ne morate brinuti o našim porezima, doprinosima i mirovini, s obzirom na to da se tu jako puno proteže rečenica da nemamo staž", rekla je.

Komentirala je i među Hrvatima popularnu rečenicu da influenceri ne rade ništa.

"Mi imamo tu slobodu da možemo raditi kad hoćemo i koliko hoćemo, doma iz kreveta, ali to ne znači da ne radimo ništa", rekla je i dodala da posao koji oni odrađuju u velikim firmama odrađuje nekoliko ljudi.

"Ono što mi znamo i radimo, negdje će trebati zaposliti pet ljudi. Fotkam sama sebe ili kad me fotka netko drugi namjestim mu sve i kažem da ponovi, znam fotkati, znam editirati fotke, snimam video, editiram videa, pratim analitiku, radim komunikaciju s klijentima...", nabrojala je i dodala da svoju publiku neće prodati za bilo što, odnosno da ne ide za novcem, nego za kvalitetom.

Naglasila je i da nema godišnjeg odmora, jer ako te nema dva tjedna na društvenim mrežama, padaš.

Izvor: Index.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.