Share
Tweet
Share
Send to friend

Novi komunalni propisi u Osijeku: 200 kuna kazne za vješanje robe na prozorima i balkonima

Vlasnike i korisnike okućnica koji ne budu uklanjali ambroziju i drug štetne biljke čekaju kazne od 5000 kuna.

Novi komunalni propisi u Osijeku: 200 kuna kazne za vješanje robe na prozorima i balkonima
Prvi put nakon 2010. godine građani Osijeka dobili su cjeloviti tekst Odluke o komunalnom redu . Na nedavno održanoj sjednici Gradsko vijeće Osijeka usvojilo je nove komunalne propise, prenosi Poslovni.hr.
 
‘’Ovaj put donesen je Komunalni red ponajprije radi usklađivanja Zakona o komunalnom gospodarstvu. Sadržajno novi komunalni red ne donosi velike izmjene’’, reći će Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka.
 
Ukratko, novi propisi uključuju:
 
Članak 11. koji kaže kako na prozorima, vratima, balkonima, terasama, lođama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema površini javne namjene nije dopušteno vješati ili izlagati rublje (i druge predmete koji nagrđuju vanjski izgled zgrade). Predviđena kazna je 200 kuna. 
 
U članku 16 regulira se pitanje štetnih utjecaja na život i zdravlje ljudi, vlasnici odnosno korisnici okućnica (predvrtova i vrtova) neizgrađenog građevinskog i poljozemljišta dužni su kontinuirano uklanjati ambroziju i druge štetne biljke. U suprotnom kazna iznosi 5000 kuna. Komunalni, odnosno poljoredar može neodgovornim vlasnicima naložiti uklanjanje ambrozije.
 
Zabranjeno je lijepljenje i postavljanje plakata na drveće, pročelja zgrada, ograde, trafostanice i mjesta koja za to nisu namijenjena. Kazna je 2500 kuna. S druge strane, uredno postavljene plakate i oglase zabranjeno je oštećivati i uništavati.

Zabrana ostavljanja posuda za hranjenje životinja

Javne površine mogu se koristiti za postavljanje i organiziranje ugostiteljskih terasa, što se odobrava rješenjem nadležnog upravnog tijela. Komunalnim redom uređene su odredbe o građevinskim radovima (utovar, smještaj materijala) na javnim površinama. Člankom 88. osobito se zabranjuje na javnim površinama odlaganje glomaznog otpada, ostavljanje neregistriranih vozila, popravak, servisiranje, pranje vozila (kazna je 3000 kn). Također, zabranjuje se i ostavljanje posuda za hranu i hranjenje životinja, ovaj prekršaj sankcionira se kaznom u iznosu od 200 kuna.
 
Na svim površinama javne namjene zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića (osim ako je riječ o terasama ili organiziranom javnom okupljanju), a propisana kazna je 200 kuna.
 
Najveća kazna, u iznosu od 7000 kuna, predviđena je kada vlasnik napuštenu, devastiranu ili ruševnu zgradu ne ukloni ili na odgovarajući način ne ogradi. Tekst cijelog Komunalnog reda dostupan je na mrežnim stranicama Grada Osijeka.
 
Izvor: poslovni.hr
 
 

Najnovije MojPosao savjete i vijesti možeš pronaći i na našem LinkedIn profilu

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.