Share
Tweet
Share
Send to friend

Radni dan započnite bez stresa

Kad god je to moguće, olakšajte si život.

Radni dan započnite bez stresa

Na temelju vlastitog iskustva sigurno ste to već shvatili - jutra ponekad znaju biti poprilično stresna. Kašnjenje na posao, nemogućnost pronalaska upravo one stvari koja nam je u tom trenutku prijeko potrebna te nevoljkost auta da se pokrene iako ste nedavno napravili kompletni, ne baš jeftini, servis… samo su neki od razloga koji nam od ranog jutra aktiviraju hormon stresa.

I dok su neke stvari doista izvan naše moći i na njih ne možemo utjecati, poput stanja u prometu ili vremenskih uvjeta, dio jutarnje rutine je definitivno u našim rukama.

Novi list donosi 5 savjeta kako smanjiti razinu stresa/nervoze/sloma živaca prije dolaska na posao.

Priprema noć prije

Dr. Hazel Wallace kaže da je važno sve što se može, pripremiti noć prije. Od školskih ručaka za djecu, do odjeće koju planirate nositi taj dan. Vicky Silverthorn, profesionalna organizatorica, kaže da se stvari bez kojih ne možete, ostave pored ulaznih vrata ili da se zapišu na papiriće da ih ne zaboravite. 

Provjeravajte vremensku prognozu, upisujte obveze u kalendare, a rutine oko sređivanja, obavite noć prije da ne morate ustajati još ranije. 

Nemojte stiskati opciju "odgodi"

Dr. Matthew Walker, profesor neuroznanosti na Sveučilištu u Kaliforniji (Berkley) savjetuje da se alarm ujutro ne odgađa. Napominje da odgađanje ima negativan utjecaj na kvalitetan san bez prekida. Ako imate problema s alarmom i jednostavno ne možete bez "odgode", stavite ga na drugi kraj sobe. Tako ćete morati prošetati ujutro da ga ugasite. 

Riješite se nereda

Silverthorn savjetuje rutinsko spremanje vaših ključeva i drugih važnih stvarčica, na isto mjesto. Smanjenje nereda u domu može dovesti i do jednostavnijih rutina. "Što manje toga imate, lakše je biti 'glavni' u kući, a ne da je nered glavni naspram vas". 

Pripremite doručak

Wallace većinu večeri priprema zobenu kašu koju uzima sa sobom na posao sljedeći dan. Silverthorn kaže da je korisno uspostaviti sustave poput popisa ili "stanice" za čaj i kavu u kuhinji, ali upozorava na bilo što komplicirano jer su manje šanse da se toga dugoročno pridržava.

"Ako su vaša djeca dovoljno stara da sama naprave doručak, ostavite zdjele i hranu na dohvat ruke da biste potaknuli neovisnost. Kuhinja je središte doma. Ako je to na pravom mjestu, sve je u redu’’, kaže.

Vrijeme za sebe

Mnogi od nas čine grešku što ujutro prvo posežu za svojim telefonima. Umjesto toga, Silverthorn potiče početak dana s najmanje pet minuta udaljenosti od naprava,  provedenih uz primjerice šalicu čaja kojeg ćete popiti u miru.

"To je od vitalnog značaja za mene svako jutro. Pet minuta da sastavite glavu. Možete reći da je teško, ali pet minuta je izvedivo", napominje.

"Dnevno putovanje na posao ili s posla također može biti manje stresno uz nekoliko promjena", kaže Wallace. "Provjerite kašnjenja, uzmite dovoljno vremena, obucite udobne cipele i pripremite knjigu ili podcast za vaše putovanje", objašnjava.

Izvor: Novi list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.