Share
Tweet
Share
Send to friend

Minimalno trajanje godišnjeg odmora u Republici Hrvatskoj

Trajanje godišnjeg odmora pojedinog radnika može biti određeno pojedinačnim ugovorom o radu radnika, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili Zakonom o radu.

Minimalno trajanje godišnjeg odmora u Republici Hrvatskoj

Pitanje:

2. Radim u firmi 7 godina gdje nam poslodavac ne želi reci koliko imamo pravo na godišnji te nam da samo 12 dana godišnjeg u godini. Imamo li neko prava da nam isplati neiskorišteni dio godišnjeg ili je zakonski rok za to prošao?

Odgovor:

Trajanje godišnjeg odmora pojedinog radnika može biti određeno pojedinačnim ugovorom o radu radnika, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili Zakonom o radu. Ako trajanje nije određeno u ugovoru o radu ili nije isto moguće izračunati temeljem odredbi kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu poslodavca, tada se primjenjuju odredbe Zakona o radu. Sukladno članku 77. Zakona o radu radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor od najmanje četiri tjedna, a maloljetnik i radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja u trajanju od najmanje pet tjedana. Četiri tjedna godišnjeg odmora predstavlja minimalno trajanje godišnjeg odmora u Republici Hrvatskoj i primjenjuje se na sve radnike. Četiri tjedna godišnjeg odmora znači 20 radnih dana za radnike koji rade 5 dana u tjednu, dok za radnike koji rade 6 dana u tjednu četiri tjedna godišnjeg odmora znači 24 radna dana.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.