Share
Tweet
Share
Send to friend

Zbog ovoga konobari tijekom sezone gube i do 20.000 kuna na napojnicama

Ako gost poželi ostaviti 'manču' kartičnim putem, dolazi do zavrzlame.

Zbog ovoga konobari tijekom sezone gube i do 20.000 kuna na napojnicama

Gotovo 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, a kad se odluče dati konobaru napojnicu nastaje nered. "Uvijek ostavljamo novac konobarima, na kartici", kaže Joe iz Chicaga. "Ne znam bih li ih trebao plaćati ovdje, ali ih svejedno plaćam", ističe Claudia iz Meksika.

Iako je država „legalizirala" napojnice kod kartičnog plaćanja, ninski ugostitelji tvrde da to u praksi ne funkcionira, prenosi dnevnik.hr.

"Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulirano kako to isplatiti tom konobaru čija je ta manča", kaže Oleg Glavan, suvlasnik jednog restorana u Ninu.

Prema njihovu izračunu, konobari u sezoni zbog nekvalitetno riješenog pitanja ostavljanja napojnica putem kartica gube i do 20 tisuća kuna.

Manča u gotovini nije oporeziva

Pisali su poreznoj upravi i Obrtničkoj komori  na primjeru napojnice od 100 kuna, dobili odgovor: "To znači da ste 'dobili' napojnicu u iznosu od 80,00 kn + PDV. Od ovih 80,00 kn, kada ih na kraju mjeseca svom zaposleniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze, prirez porezu i doprinose), zaposlenik će dobiti oko 40,00 kn", stoji u odgovoru.

No od države traže poštenije rješenje. "I bilo bi izvedivo znači na kraju mjeseca, svakom konobaru ovisi koliko je on manče imao taj mjesec, isplatiti mu je na plaći", napominje Glavan.

"Za tu manču zaslužan je konobar, on je dao dodanu vrijednost tim ljudima. Oni su to prepoznali i htjeli su čovjeka nagraditi", ističe suvlasnik restorana u Ninu Marijan Jurišić. A oni, kažu, samo žele da im država njihov novac ne uzima olako.

"Jer manča nije oporeziva jednako kao što milodar u crkvi nije oporeziv", objašnjava Jurišić. Oporeziva pak nije napojnica u gotovini. Na nju se mora posebno paziti jer iznos u blagajni mora biti jednak onome u novčaniku. Kada bi se poštenije regulirale napojnice i kod kartičnog plaćanja, koje iz godine u godine sve više raste, ugostitelji su sigurni da bi svi mirnije spavali.

"Više ne bi imali bojazan ima li viška novca novca u novčanicima ili nema", navodi Stipe Knežević, predsjednik Ceha ugostitelja iz Zadra. Porezni stručnjak tvrdi da bi se to pitanje trebalo riješiti unutar Zakona o porezu na dohodak.

"Time bi se svote do nekog limita smatrale neoporezivim primicima, kad su to nagrade koje daju kupci, korisnici i tako dalje, za dobru uslugu i slično", ističe porezni stručnjak Vlado Brkanić.

Napojnica je zapravo stimulacija, a samo je zadovoljan radnik dobar radnik.

Izvor: dnevnik.hr

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.