Share
Tweet
Share
Send to friend

Bogatstvo američkih milijardera osjetno je poraslo tijekom pandemije

Pet najimućnijih Amerikanaca bogatiji su za 76 milijardi dolara.

Bogatstvo američkih milijardera osjetno je poraslo tijekom pandemije

Koronakrizu su obilježili, među inim, karantena i zatvaranje većine gospodarstava u zemljama diljem svijeta te, povezano s tim, otkazi i smanjenja plaća.

Dok konstantno slušamo da bi ono najgore tek moglo doći, kako za gospodarstvo u vidu vala velikog broja otkaza, tako i za zdravstveni sustav s drugim valom pandemije o kojem toliko slušamo, brojke dviju američkih organizacija pokazuju kako su neki tijekom dosadašnje krize višestruko profitiral, piše dnevnik Zimo.

Tako se bogatstvo najbogatijih Amerikanaca, njih 600 s Forbesova popisa milijardera tijekom dva mjeseca (od 18. ožujka do 19. svibnja), povećalo za čak 434 milijarde dolara, pri čemu su najviše profitirali šefovi i poduzetnici povezani s tehnološkim kompanijama. Tijekom dvomjesečnog razdoblja lockdowna bogatstvo milijardera u SAD-u tako se povećalo s 2,948 bilijuna dolara na 3,382 bilijuna dolara, a bogatstvo samo pet najbogatijih Amerikanaca u ta dva mjeseca naraslo je za nevjerojatnih 76 milijardi dolara.

U tu grupu spadaju Jeff Bezos, o kojem smo već pisali i koji je sada težak oko 150 milijardi dolara, dok je početkom godine ta cifra iznosila "samo" 115 milijardi dolara, zatim Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffet i Larry Ellison. Govoreći o postotku za koji je poraslo bogatstvo, tu najbolje stoji Elon Musk, šef Tesle, koji posljednjih tjedana naslovnice medija puni svojim ponašanjem i izjavama. U odnosu na početak krize njegovo bogatstvo povećano je za 48 posto (sada iznosi 36 milijardi dolara), zatim slijedi Zuckerberg (porast od 46 posto) s bogatstvom od 80 milijardi, Bezosovo bogatstvo poraslo je za 31 posto, a njegove bivše žene povećalo se za trećinu i doseglo je gotovo 50 milijardi dolara.

To razdoblje, naravno, nisu svi završili u plusu te su najveći gubitnici ovog razdoblja od dva mjeseca koje je obilježio zatvaranjem gospodarstva milijarderi koji drže i investiraju u kompanije povezane s tržištima putovanja, maloprodaje, ugostiteljstva itd. poput Ralpha Laurena, Johna Pritzkera i drugih.

Izvor: Zimo.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.