Share
Tweet
Share
Send to friend

Koje odgovore treba izbjegavati na razgovoru za posao?

Koje odgovore treba izbjegavati na razgovoru za posao?

Svaka sitnica koju izgovorite prilikom razgovora za posao može biti presudna. Dovoljna je jedna rečenica, jedna pogreška, da izgubite priliku. 

Dovoljna je jedna rečenica, jedna pogreška, da menadžer za ljudske resurse procijeni da niste odgovarajuća osoba za taj posao - piše točkanai.

Ponekad je možda primamljivo dati odgovor koji vam se u tom trenutku čini ispravnim, ali kada kasnije sagledate situaciju shvatite da je odgovor bio izuzetno loš i da ste se predstavili kao prosječan ili slab kandidat.

Zbog toga je važno unaprijed se podsjetiti što nikako ne biste trebali izgovoriti prilikom razgovora za posao. Ovo je šest odgovora koje biste svakako trebali izbjeći ako želite da vaša ponuda prihvaćena, sa savjetima i primjerima što biste mogli reći umjesto tih “zabranjenih” izraza.

Motiviran sam i samoinicijativan

Mnogi kandidati odgovaraju tako kako bi istaknuli svoju profesionalnu snagu ili karakteristike koje smatraju značajnima.

No, to je jako pretjeran odgovor. Ako tako odgovorite, najbolji scenarij je da vas osoba koja vas intervjuira zatraži da to detaljno objasnite. Najgori slučaj – i vjerojatniji scenarij – je da samo prijeđe preko toga jer je takav odgovor već toliko puta čila da ju teško može impresionirati. 

Prikladniji odgovor mogao bi glasiti: “Ne bojim se preuzeti vodstvo na projektima, a mogu to učiniti uz određene smjernice”. Nakon čega slijedi primjer kako ste to uspješno učinili u prošlosti.

Nadam se da ću za pet godina biti na vašem položaju

Nemojte misliti kako ćete se takvim odgovoru dodvoriti vašem potencijalnom šefu. Vjerojatno će vas smatrati lijenim i nepromišljenim.

Čak i ako je riječ o osobi na impresivnoj poziciji u svojoj karijeri, mogla bi pretpostaviti da zamišljate biti na njenoj poziciji, ali u nekoj drugoj tvrtki. To ukazuje na nedostatak predanosti.

Umjesto toga, naznačite potencijalne načine kako biste mogli napredovati unutar nove tvrtke. Krenite od položaja za koji ste se kandidirali i istaknite neke ključne vještine potrebne za posao te kako biste ih mogli nadograditi.

Tako ćete pokazati ne samo da vam je stalo do napredovanja u karijeri, nego da ste dugoročno posvećeni razvoju tvrtke.

Nisam se slagao s bivšim šefom

Nikada, baš nikada nemojte govoriti loše o bivšem šefu, bez obzira na to koliko ste loša iskustva imali.

Ako vas pitaju zašto ste napustili posao, u redu je priznati da se niste dobro osjećali. Iskrenost je vrijedna osobina, ali budite oprezni kako to prezentirate i što izgovarate.

Umjesto toga, možete reći kako ste shvatili da želite ostvariti svoju strast i promijeniti svoju karijeru. Ili da tražite novi izazov. Dobro je spomenuti barem jednu stvar koju ste naučili iz prethodnog posla koja vam može pomoći da uspijete u ulozi za koju ste se kandidirali.

Ako ste dobili otkaz, objasnite situaciju bez preuzimanja krivnje na sebe ili okrivljavanja drugih. Govorite o tome što ste mogli učiniti drugačije kako bi ishod bio drugačiji. To pokazuje da ste samosvjesni i sposobni učiti i izrastati na temelju negativnih iskustava.

Moja najveća slabost je što sam perfekcionist

Nitko nije savršen, pa je ovaj odgovor u osnovi još jedan način da se kaže: “Preslab sam da bih priznao svoje slabosti.”

Ovo je pitanje o ponašanju koje menadžeri shvaćaju ozbiljno, stoga pripremite detaljan odgovor.

Billo bi dobro da zatražite povratne informacije od bivših šefova i suradnika kojima vjerujete. Pošaljite im popis najvažnijih vještina potrebnih za radno mjesto koje želite i zamolite ih da ih rangiraju od onih koje smatraju najizraženijima kod vas prema onima u kojima ste najslabiji.

U konačnici, svodi se na to da budete iskreni o vještinama na kojima morate poraditi, dajući neke primjere, a zatim razgovarate o tome kako popraviti slabosti.

Možete li mi reći nešto više o tvrtki?

Čak i vrlo sposobni kandidati mogu izletjeti s raznim inačicama ovog pitanja. Na primjer, “Koji su glavni ciljevi vaše tvrtke?” ili “Čime se vaša tvrtka bavi?”.

Menadžer iz ljudskih resursa izdvojio je vrijeme da pročita vaš životopis i sazna više o vama pa se očekuje da se i vi pripremite i istražite tvrtku u kojoj se želite zaposliti. U redu je zamoliti ih da pojasne konkretna pitanja, na primjer “Koji su mjesečni ciljevi vašeg tima?”, ali dolaskom na intervju s (pre)malo podataka o tvrtki je uvredljivo i ostavlja jako loš dojam.

Kakve pogodnosti nudite zaposlenicima?

Nije razumno prihvatiti bilo kakav posao ako ne znate kakve pogodnosti imaju zaposlenici. Ali nije pametno ni spominjati pogodnosti u ranoj fazi razgovora. Ostavlja loš dojam i poslodavac će posumnjati u vašu iskrenost i namjere.

Zapamtite, u prvih nekoliko intervjua važno je ostati u utrci za željenu poziciju. Dakle, teme poput pogodnosti za zaposlenike su nebitne dok ne prođete u završnicu.


Izvor: točkanai

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.