Niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda, ističu predstavnici ugostitelja.
Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad. Ističu da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.
Naime, kako piše N1, ugostiteljskim objektima tipa “Caffe bar” i “Objektima jednostavnih usluga” u potpunosti je onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela.
Osim toga, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističu da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda. Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25% te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3%.
Kako bi se potaknuo rast ekonomske aktivnosti, Nacionalna udruga ugostitelja i UGP predlažu sljedeće:
• Jednakost prava na rad za sve ugostitelje.
• Osigurati jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od 3% ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. godini.
• Osigurati produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta.
• Nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova na način da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun. Uklanjanjem uvjeta unaprijed plaćenih računa ćemo omogućiti da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća.
UGP traži otvaranje od 1. veljače
“Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad (ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl.), naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtijevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.
“Nacionalna udruga ugostitelja i dalje nastavlja braniti interese svih ugostitelja. U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru. Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama”, rekla je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.
Izvor: N1