Share
Tweet
Share
Send to friend

'Kupovina vremena' može biti koristan alat prilikom pregovora o plaći

Kratke stanke od najmanje tri sekunde kako bi razmislili mogu utjecati na povoljniji ishod razgovora.

'Kupovina vremena' može biti koristan alat prilikom pregovora o plaći

Šutnja je jedan od najjednostavnijih, ali najmoćnijih pregovaračkih alata, ali tradicionalno se koristi i kao taktika zastrašivanja. Novo američko istraživanje objavljeno u 'Journal of Applied Psychology' otkriva da pauze od najmanje tri sekunde tijekom pregovora mogu imati koristi za vas.

U nizu studija, u kojima su pregovori o plaćama bili simulirani u razgovoru, Jared Curhan, izvanredni profesor na fakultetu Massachusetts Institute of Technology, i njegovi kolege otkrili su da kratka stanka može olakšati pomak prema promišljenijem razmišljanju, što će zauzvrat vjerojatno dovesti do prepoznavanja zlatnih prilika, piše 24 sata.

Zašto je stanka od 3-9 sekundi šutnje tako učinkovita?

U prvom istraživanju sudionici s američkog sveučilišta nasumce su raspoređeni da budu ili kandidati za posao ili oni koji zapošljavaju.  Tijekom razgovora morali su pregovarati o pitanjima koja se odnose na plaću kandidata. Kad je tijekom pregovora nastupila tišina između tri i devet sekundi, istraživači su otkrili da će se tada najvjerojatnije dogoditi onaj trenutak za izvanredna rješenja i otkrića.

Zašto najmanje tri sekunde i ne više od devet?

„Sumnjamo, ali ne možemo dokazati, da je to dovoljno dugo da bi bilo korisno, ali ne i toliko dugo da bude neugodno“, rekao je Curhan.

Kako primijeniti ovu strategiju kod vlastitih pregovora o plaći?

Ako vas netko stavi u neugodnu poziciju tijekom pregovora, možete osjetiti pritisak da odmah odgovorite. Curhan predlaže da 'kupite vrijeme'.

„Ako se nađete u nezahvalnoj poziciji, često je bolje reći: 'Javit ću vam se za to' ili 'Morat ću razmisliti o tome'. Tako ćete sebi dati vremena i pronaći ćete puno bolji odgovor nego da ste odgovorili u žaru trenutka“, dodao je.

Ako tijekom pregovora o poslu osjetite da ste zasićeni informacijama, uzmite stanku od tri do devet sekundi kako bi se prisjetili o čemu sve želite razgovarati i na što ne želite pristati. 

Izvor: 24 sata

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.