Share
Tweet
Share
Send to friend

Današnji hrvatski tinejdžeri će skupiti manje od 33 godine radnog staža

Procjena je to Eurostata, temeljena na trenutnim mogućnostima zapošljavanja.

Današnji hrvatski tinejdžeri će skupiti manje od 33 godine radnog staža

U 2020. “korona godini” očekivano prosječno trajanje radnog staža za 15-godišnjake smanjilo se za 0.2 godine na 35.7 godina, otkrivaju novi podaci Eurostata. Prvi je put da je ta metrika zabilježila pad od 2020. godine.

Među uzrocima navodi se i covid-19 kriza, objavljuje portal mirovina.hr.

“Ljudi koji su bili spremni na rad i koji bi tražili zaposlenje možda su odustali zbog smanjenih očekivanja, a posljedično su ostali izvan radne snage što im smanjuje očekivani radni staž”, piše Eurostat.

Hrvatska druga najgora u Europi

Među državama članicama, rekorder je Švedska u kojoj će današnji 15-godišnjaci odraditi čak 42 godine staža. Više od njih imaju članice Europskog gospodarskog prostora Island (čak 44.9 godina!) i Švicarska (42.5 godine).

Jako dobro stoje Nizozemska (41 godina), Danska (40 godina), Norveška (39.7) godina i Estonija (39.2 godine).

Najgora je Italija u kojoj se očekuje da će mladi skupiti tek 31 godinu staža. Među članicama Europske unije samo je Italija gora od Hrvatske u kojoj se očekuje da će mladi skupiti tek 32.8 godina radnog staža.

To otprilike odgovara trenutačnom prosječnom radnom stažu umirovljenika, a kako se ovdje radi o projekciji za 15-godišnjake, pretpostavka je da prosječan radni staž u Hrvatskoj neće značajnije rasti idućih 50 godina.

Izvor: mirovina.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.