Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako se potpuno opustiti i 'napuniti baterije' tijekom godišnjeg odmora?

Poanta uzimanja godišnjeg krije se u kraćem ili dužem predahu od posla, međutim, ponekad ne uspijevamo ostvariti taj cilj.

Kako se potpuno opustiti i 'napuniti baterije' tijekom godišnjeg odmora?

Ljetni praznici su počeli i dugo iščekivani datum godišnjeg odmora opasno se približava, a u vama tjeskoba raste. Hoću li stići sve obaviti prije godišnjeg, jesam li sve rezervirala, kakva će biti situacija na poslu dok me nema… 

Kako biste se na odmoru zaista i opustili, portal elle.hr, predlaže ovih 5 koraka:

Kakav godišnji odmor doista želite?

Prijatelji predlažu zajedničko jedrenje, obitelj želi da ih posjetite i ooobavezno ostanete tjedan dana da se napokon svi okupite, a vi biste najradije pobjegli u kolibu na planini – sami. I to je ok! Udovoljavanje uvijek tuđim željama i idejama dobrog provoda i kvalitetnog godišnjeg može dodatno iscrpiti, pa je vrijeme da budete zaista iskreni prema sebi, ali i drugima pa si priuštite godišnji na kojem ćete se napokon odmoriti, pa makar samo na dva-tri dana.

Napravite realističan budžet

Da, puni pansion u resortu s 5 zvjezdica na Baliju zvuči idilično, no budimo malo realistični… Ako vaš budžet ne dozvoljava luksuzni odmor s bezgraničnim koktelima u ruci, ne znači da ne može biti relaksirajuće iskustvo. Izračunajte koliko možete odvojiti za godišnji odmor – uračunajte u to i hranu, po mogućnosti da barem neke obroke možete pojesti vani, kako ne biste svakodnevno morali stajati za štednjakom (osim ako upravo to nije vaša ideja savršenog odmora) i druge troškove – od prijevoza do kava i koktela. Jer najbolji je odmor – unutar mogućnosti.

Isplanirajte opušteni raspored

Ronjenje isti dan kad stignemo na destinaciju, bicikliranje sljedeći dan, razgled grada treći, planinarenje četvrti… i već smo se umorili do kraja ove rečenice. Otkrivanje novih stvari na godišnjem odmoru otvara horizonte i puni nas energijom, no strah da nećemo stići sve, strah od propuštanja zapravo je strah – od opuštanja. Često, svjesno ili ne, se osjeećamo dobro samo kada smo iznimno produktivni, no to je ujedno i naporno i može dovesti do stresa i burnouta. Istražite što sve možete raditi u mjestu gdje namjeravate ljetovati, ali uzmite u obzir i vrijeme za meditaciju i jednu poštenu siestu dnevno!

Ne živcirajte se oko sitnica

Brojne su neočekivane situacije koje se mogu dogoditi na odmoru – od kašnjenja, gužvi do promjena planova, no najvažnije je duboko udahnuti, izdahnuti i upitati se – ma je li to zaista toliko bitno? Jer najčešće, ipak nije, a ponekad se zbog nepredviđenih situacija dogode i neke najzanimljivije priče s ljetovanja.

Isključite se

Nakon svakodnevnih obaveza i konstantnog provjeravanja maila, možda će nam trebati neko vrijeme da se u potpunosti isključimo. Prije odlaska na godišnji, obavite ono što je zaista nužno i hitno, zadatke koje možete preusmjerite na kolege koji će vam uskočiti za vrijeme godišnjeg. Za svaki slučaj pojedinim osobama ostavite svoj kontakt na koji vas mogu dobiti u hitnim slučajevima, ali tada definirajte – što je uistinu hitno.
Udahnite, izdahnite, nasmiješite se – jer godišnji počinje. Učinite ga vremenom za sebe.

Izvor: elle.hr

 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.