Share
Tweet
Share
Send to friend

Tvrtke sve više nadziru zaposlenike koji rade na daljinu

Trećina zaposlenih u Velikoj Britaniji izjavilo je da ih se nadgleda na ovaj ili onaj način, čak i kad su u svojim domovima.

Tvrtke sve više nadziru zaposlenike koji rade na daljinu

Britanski sindikat Prospect pozvao je na hitno uvođenje mjera kako bi se zaposlenici zaštitili od kontrole koja ima narušava privatnost, na što ih je ponukalo istraživanje o nadzoru unutar brojnih organizacija u zemlji.

Konkretnije, čak trećina zaposlenih izjavilo je da ih se nadgleda na ovaj ili onaj način, čak i kad su u svojim domovima. Samim time, trebaju određenu zaštitu i Prospect bi im je mogao omogućiti kroz ovaj pritisak jer riječ je o sindikatu koji čine inženjeri, menadžeri, znanstvenici i drugi stručnjaci u javnom i privatnom sektoru. Ukupno, ima oko 150.000 članova.

Bit će velik uspjeh ako se uvedu određen regulative jer organizacije ne miruju, s 24 posto nadziranih zaposlenika u travnju, sad ih se nadzire 32 posto.

Dakle, riječ je o trendu rasta u aktivnosti koje ne bi ni trebalo biti, prenosi ICT business.

Kamere su najčešći oblik kontrole i njime se nadgleda 13 posto zaposlenih na daljinu, a pola godine ranije bilo je riječ o njih pet posto. Mlađe zaposlenike se češće nadgleda, a riječ je o njih 48 posto starosti 18 do 34 godine.

Nove tehnologije nude zaposlenima rad na daljinu, ali isto tako nude i organizacijama alate kojima mogu nadgledati što oni rade. Sve pod opravdanjem da se žele osigurati kako su na radnom mjestu, a ne negdje drugdje. Naravno, to nije opravdanje, produktivnost i rezultati trebali bi biti jedino mjerilo.

Srećom, postoje aktivisti, nevladine udruge i sindikati koji će činiti sve u svojoj moći kako bi ovakvu pošast zaustavili, a možda i spriječili te zaštitili prava radnika.

„Tehnologija nam je uvelike pomogla u svakodnevici, posebno tijekom pandemije, ali sad svjedočimo trendu koji užasava i moramo ga spriječiti jer cilj je da tehnologija radi za nas, ne protiv nas, kao što u ovom primjeru možemo svjedočiti“,  izjavio je zamjenik glavnog tajnika u Prospectu, Andrew Pakes.

Izvor: Ict business.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.