Share
Tweet
Share
Send to friend

Ove tri stvari rade uspješni mentori

Nisu svi mentori jednaki, neki će vam promijeniti život, a drugi ne. Koje su to vrline koje krase dobrog mentora otkrivamo u nastavku teksta.

Ove tri stvari rade uspješni mentori

Sigurno ste se, barem jednom u poslovnom životu, našli u situacija da vam je potreban savjet, podrška ili usmjerenje. Takvi trenutci najčešće se javljaju prilikom studentske prakse, promjene posla, karijere ili prvom radnom mjestu. Kao novi član tima niste sigurni od kuda krenuti, kako započeti rad ili kome se obratiti. U tim trenucima na scenu stupaju mentori. To su osobe koje bi trebale biti vaš glavni učitelj, oslonac, vodič i najbolji kolega. Oni su poput „centara znanja i prilika“ koji šire vaše vidike, pružaju uvid u iskustva koja vam mogu biti od iznimne koristi i pomažu vam izgraditi profesionalnu mrežu. No, nisu svi mentori jednaki, neki će vam promijeniti život, a drugi ne. Koje su to vrline koje krase dobrog mentora otkrivamo u nastavku teksta. 

Pratite i upoznajte osobu koju mentorirate

Kako bi bili uspješan mentor, prije svega, morate dobro upoznati osobu koju obučavate. Ovaj dio zahtjeva malo truda s vaše strane. Ako se niste zbližili s tom osobom i otkrili što ju zanima, koje su njene mane i vrline, kojim smjerom se želi razvijati i kako se snalazi u različitim situacijama, kako ćete znati na koji joj način možete pristupiti. Pokušajte s tom osobom ići na sastanke, svakodnevno pratite njen rad, pitajte ju zašto neke stvari obavlja baš na taj način, koja joj znanja i vještine nedostaju te kojem području bi trebali posvetiti više pažnje. 

Nemojte samo pričati, pokažite

Mentori ponekad znaju pogriješiti u svom pristupu. Puno pričaju, a malo pokazuju. Pokušavaju se dokazati pred osobom koju obučavaju, umjesto da joj na jednostavan način prenesu svoja znanja. Kako bi to izbjegli, svoju ulogu pokušajte zamisliti kao trenersku. Ako ste se ikada bavili nekim sportom, znate da trener ima dvije ključne uloge: mora pomoći igračima da usavrše svoje vještine i mora im objasniti kako da ostvare što bolje rezultate u igri. Preciznije rečeno, kada nekome pokušavate objasniti neki sustav unutar poslovanja, nije dovoljno da mu to samo opišete. Pokažite mu na primjeru, a potom provjerite je li osoba savladala pokazano. Osobi morate pružiti priliku da u praksi testira ono o čemu govorite, a ne da samo sluša vaše mudre riječi. 

Slušajte što mu je potrebno

Mentorirati, odnosno savjetovati osobu koja vam je došla na obuku možete na različite načine. Najlakše je stvoriti jednosmjernu komunikaciju, u kojoj ćete vi ispričati sve što bi osoba trebala naučiti, a potom ju pustiti da se snalazi u moru informacija. No, to nije pravi put. Malo zastanite i saslušajte s kojim se problemima osoba susreće te joj pokušajte reći što biste vi učinili u toj situaciji. Možete savjetovati za ili protiv određene opcije ili osobi pružiti preporuku kako da donose neku odluku. Također, možete sagledati situaciju iz nekog kuta kojeg osoba koju mentorirate nije uzela u obzir. Istraživanja pokazuju kako je prijenos informacija i znanja najbolji ”savjet” koji nekome možete pružiti. S toga, osobi koju mentorirate prenesete informacije koje ne zna. Takav savjet širi njene vidike te joj pruža priliku da razmotri čimbenike kojih do tada nije bila svjesna.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.