Share
Tweet
Share
Send to friend

Rast BDP-a u Hrvatskoj 6 posto ove, 1 posto sljedeće godine

Riječ je o procjenama Europske komisije.

Rast BDP-a u Hrvatskoj 6 posto ove, 1 posto sljedeće godine

„Hrvatsko gospodarstvo ove bi godine trebalo ostvariti rast od 6 posto, sljedeće godine 1 posto, a 2024. godine 2 posto, dok bi inflacija ove godine trebala dosegnuti 10.1 posto, a sljedeće se očekuje njezino usporavanje na 6,5 posto“, objavila je Europska komisija u svojim jesenskim ekonomskim prognozama.

Procjene Komisije su nešto optimističnije od procjena hrvatske vlade, koja za ovu godinu očekuje gospodarski rast od 5,7 posto i inflaciju od 10,4 posto, a sljedeće godine usporavanje gospodarskog rasta na 0,7 posto te inflacije na 5,7 posto.

U usporedbi s ljetnim prognozama, Komisija je znatno povisila procjenu ovogodišnjeg rasta hrvatskog BDP-a, ali i inflacije. Naime, u svojim ljetnim prognozama očekivala je ove godine rast hrvatskog BDP-a od 3,4 posto te inflaciju od 8,2 posto.

Prema procjenama Komisije, hrvatski gospodarski rast ove godine među najvišim je u EU-u. Samo bi Irska (7,9 posto), Portugal (6,6 posto) i Slovenija (6,2 posto) trebale imati veći rast od hrvatskih 6 posto, koliko bi trebalo rasti i grčko gospodarstvo.

Izvor: Hina

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.