Share
Tweet
Share
Send to friend

Ponašanja kolega koja nas najviše nerviraju

I rješenja kako se nositi s njima.

Ponašanja kolega koja nas najviše nerviraju

Povratak u ured nakon dugog razdoblja rada od kuće znači ponovni susret s kolegama. Mnogima je nedostajala uredska interakcija, neposredni kontakti, zajedničke kave i gableci, dijeljenje informacija… Ali ponekad to znači i suočavanje s više ili manje iritatnim navikama nekih kolega. Moguće je da će kod nekih te iritantne navike biti izraženije, jer su ih tijekom rada od kuće “zaboravili” kontrolirati, kao što su to činili tijekom rada u uredu prije pandemije.

Sada kada više niste izolirani u svom kućnom balonu, morat ćete se pripremiti za suočavanje sa slabostima kolega. No, istovremeno trebate biti svjesni svojih navika koje bi mogle iritirati vaše kolege. Pobrinite se da sami ne budete uzrok “smetnji” tijekom rada u uredu.

Vicky Oliver, stručnjakinja u području ljudskih resursa, savjetnica i autorica šest popularnih edukativnih knjiga o razvoju karijere, za portal Fast Company izdvojila je deset navika koje iritiraju ljude, uz savjete što učiniti kada se nađete u takvim situacijama kako biste sačuvali zdrav razum, piše točka na i.

Kašnjenje na sastanke

Svakom se može desiti da zakasni. Jedno ili dva kašnjenja tijekom nekoliko tjedana mogu se opravdati. Ali stalno kašnjenje je nepristojno i odraz je lošeg upravljanja vremenom.

Savjet: Nemojte davati na značenju takvim osobama. Što god činili, nemojte zbog njih ponavljati ono što se desilo, odnosno ono što je rečeno ranije. Ako vas ta osoba zatraži rezime sastanka, ljubazno joj objasnite da imate hitan zadatak i predložite joj da pregleda bilješke sa sastanka.

Loše ponašanje tijekom videokonferencije

Svi smo već trebali naučiti da prilikom videokonferencija ne bismo trebali improvizirati. Ne bismo trebali imati kameru ugašenu cijelo vrijeme (pogotovo bez objašnjenja), žvakati sendvič (dok drugi pokušavaju zatomiti osjećaj gladi), ne bismo trebali dopustiti kućnim ljubimcima da pojavljivanjem u kadru odvlače pažnju ostalima… Popis je dug. Videokonferencijski sastanci zahtijevaju istu pristojnost i koncentraciju kao i sastanci uživo.

Savjet: Uključite ometajućeg (ili nevidljivog) suradnika u sastanak tako da zatražite njegovo ili njezino mišljenje kako biste bili sigurni da je usredotočen na sastanak. Zatražite da se pojavi na ekranu kako biste mu bolje odgovorili na ono što mu je nejasno. Spriječite loše ponašanje u korijenu tako što ćete se na početku sastanka obratiti svim sudionicima i zamoliti ih da otklone sve potencijalne smetnje kako bi svi sudionici mogli posvetiti punu pozornost sastanku. I zamolite ih da se utišaju u trenucima kada ne govore ako se nalaze u bučnom okruženju. Ako je riječ o sastanku koji bi mogao potrajati, najavite unaprijed pauzu od 5 ili 10 minuta kako bi se sudionici mogli posvetiti osobnim potrebama (uključujući i potrebu za hranom).

Lupkanje ili škljocanje olovkom

Ove iritantne navike mnogi “krivci” nisu ni svjesni. A taj živčani tik smeta mnoge, osobito ako se nalaze u blizini osobe sklone takvoj navici ili sudeluju na video sastanku.

Savjet: Sačuvajte miran ton umjesto da povisite glas upozoravajući na problem. Pretvorite to u šalu, na primjer: “Čuje li još netko tog djetlića u pozadini?”.

Česti osobni telefonski pozivi

U određenim situacijama, kao što su hitni obiteljski slučajevi, nužan je niz osobnih telefonskih poziva. U suprotnom, to je razmetanje bez poštovanja prema drugima.

Savjet: Ako je takvo ponašanje anomalija, može biti bezosjećajno zamoliti suradnika da prestane i prekine poziv. Diskretno se raspitajte je li sve u redu – ako nije, ponudite pomoć tako što ćete preuzeti dio posla suradnika. Ako se problem ponavlja, ljubazan razgovor sa suradnikom mogao bi riješiti problem. Ako vam to ne uspije riješiti razgovorom, možda ćete morati investirati u par dobrih slušalica kako biste suzbili buku.

Pretjerano dijeljenje osobnih problema

Suočimo se s tim: neki ljudi imaju vrlo labave ili uopće nemaju osobne granice. Ali ponekad suradnik možda jednostavno treba nekoga kome će se povjeriti.

Savjet: Dopustite si da izrazite svoju nelagodu ako kolega govori previše o osobnim stvarima, ali budite blagi. Ako je osoba u krizi, dajte joj do znanja da ste polaskani što vam je ukazala povjerenje, ali predložite profesionalni pristup. Ima li tvrtka program pomoći  mentalnom zdravlju radnika? Ako nema, možda je vrijeme da ga predložite.

Prečesto traženje pojašnjenja

U današnjem brzom svijetu, netko tko sporije upija informacije može vam ići na živce.

Savjet: Umjesto da ponavljate rečeno, pitajte što nije jasno. Kad suradnik odvoji trenutak da razvrsta ono što se u početku činilo nejasnim, moda će shvatiti da već ima potrebne informacije. Ili, ako je doista zbunjen, a vi nemate vremena za objašnjavanje, ponudite mu da kasnije s njim prođete kroz bilješke.

Loša higijena

Iako je loša higijena neugodna, ona može biti rezultat brojnih osobnih problema u koje kolege nisu upućeni.

Savjet: Ovo pitanje je osobito osjetljivo i zahtijeva oprezan pristup i suosjećanje. Zamolite kolegu da porazgovarate nasamo. Obratite mu se isključivo u svoje ime, čak i ako su se drugi žalili. Ako sazna da su i drugi komentirali problem, zaposlenik se može osjećati ne samo posramljeno, već i poniženo. Obazrivo recite suradniku što ste primijetili. U većini slučajeva dovoljno je osvijestiti počinitelja kako biste potaknuli promjenu.

Upadanje u riječ

Prečesto upadanje u riječ je igra moći i u biti negira ono što netko drugi u timu ima za reći.

Savjet: Ako ste vi taj koji je prekinut, vratite riječ prvom prilikom. Ako vodite sastanak i primijetite da je kolega prekinut, zamolite osobu koja je nekome upala u riječ i prekinula drugu osobu da zadrži misao dok govornik ne završi. Ako se to često događa tijekom Zoom sastanaka, predložite korištenje značajke “podignite ruku”.

Iznošenje nedorađenih ideja

Kada suradnik iznosi nejasne ili nepraktične ideje, to često pokazuje jednu od dvije stvari: osoba je neiskusna ili je riječ o osobi koja voli privlačiti pažnju i biti u središtu razgovora.

Savjet: iako je primamljivo ignorirati ili prešutjeti takve hirove, bolji je odgovor zatražiti  dodatna objašnjenja. Tako nećete obezvrijediti prijedlog, ali trik je u tome da taj zaposlenik sam shvati da ideja nije u potpunosti razrađena, umjesto da mu vi to morate reći.

Prikupljanje donacija

Potrebitih je u svijetu bezbroj i plemenito je podržati cilj koji nam je blizak i drag. Problem je u tome što se mnogi zaposlenici osjećaju pod pritiskom kada se od njih zatraži da doprinesu cilju koji nije po njihovom izboru.

Savjet: Imate dva izbora – ili kolegi dajte do znanja da su vaše dobrotvorne mogućnosti iscrpljene ili pristanite donirati za svrhe koje je predložio ako on pristane donirati za ono što je vama važno.

Baš kao i obitelj, kolege uglavnom ne možemo birati. Kao i u svakoj vezi, potrebno je naglašavati ono pozitivno, a minimizirati ono negativno. Iznimka je, naravno, ako je u pitanju zlostavljanje ili uznemiravanje, što zahtijeva službenu žalbu. Ako nije riječ o tako drastičnim situacijama, budite plemeniti što je češće moguće. Dajte sve od sebe da pomognete, budite suosjećajni, puni poštovanja i, kad god se za to ukaže prilika, budite tolerantni kada je to potrebno.

Izvor: točka na i

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.