Share
Tweet
Share
Send to friend

Nije svatko za taj posao… U Hrvatskoj je teško naći pogrebnog radnika

Žene se gotovo i ne prijavljuju za ovo zanimanje, a neke komunalne tvrtke zbog manjka ranika organiziraju samo jutarnje sprovode.

Nije svatko za taj posao… U Hrvatskoj je teško naći pogrebnog radnika

Komunalne tvrtke diljem Hrvatske muče se s ukopima, neke su organizirale samo jutarnje sprovode zbog nedostatka radnika, a na posao sad zovu i umirovljenike, piše Večernji list.

U Hrvatskoj se godišnje organizira između 50.000 i 60.000 pogreba. To je zanimanje postalo jedno od najtraženijih na tržištu radne snage. Zbog nedostatka radnika, ludbreška komunalna tvrtka Lukom morala je čak ograničiti broj dnevnih ukopa na tri jer je samo osam grobara koji pokrivaju dvanaest groblja.

Komunalna poduzeća diljem Hrvatske drže otvorene natječaje. Iako u njima, kako ne bi bilo diskriminacije po spolu, piše da se traže grobari ili grobarke, žene se ne zapošljavaju. Plaće koje se nude kreću se od 663 do 1061 eura.

Predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske Damir Sapanjoš potvrđuje da je teško doći do radnika koji rade na grobljima, kako komunalnim poduzećima, tako i privatnicima koji obavljaju poslove ukopa. U zadarskoj tvrtki Nasadi lani su se požalili da zbog manjka radnika posljednje ispraćaje organiziraju samo u jutarnjim satima, pa je bilo prigovora jer mnogi koji bi inače došli na nečiji sprovod u to vrijeme rade. Pogrebnici s kojima smo razgovarali kažu da je velik broj grobara otišao u mirovinu, a mlade taj posao ne zanima. Nije, vele, svatko za taj posao. Hrvatska obrtnička komora već godinama organizira ispit stručne osposobljenosti za zanimanje pogrebnika. Počeli su 2016., a propisani su Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti.

Moraju proučiti literaturu, među ostalim naslove kao što su "Pravo i pravni propisi u obrtništvu", "Osnove gospodarstva", "Gubitak i žalovanje – priručnik za osposobljavanje pogrebnika"... Nova generacija na ispit stručne osposobljenosti pristupit će 25. ožujka. U Hrvatskoj se godišnje organizira između 50.000 i 60.000 pogreba. Nedostatak radnika koji kopaju grobne jame te nose i spuštaju lijesove problem je i u drugim zemljama. U Njemačkoj, na primjer, taj posao nude i umirovljenicima te studentima putem student-servisa.

Izvor: Večernji list

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.