Share
Tweet
Share
Send to friend

Ovo su države s najmlađim i najstarijim stanovništvom u Europi, evo kako stoji Hrvatska

Najmlađe stanovništvo ima Cipar gdje je prosjek godina 38,3 a najstarije Italija čiji je prosjek 48 godina.

Ovo su države s najmlađim i najstarijim stanovništvom u Europi, evo kako stoji Hrvatska

Poznati problem Europe – sve starije stanovništvo – postaje sve izraženiji. U samo godinu dana prosječna je starost Europljana povećana 2,5 godine na 44,4 godine, pokazuje najnovija statistika Eurostata.

To znači, objašnjavaju, da je polovica stanovnika Europske unije starija od 44,4 godine, a polovica mlađa.

Također, više od petine stanovnika (21,1%) u 2022. imalo je 65 ili više godina. U posljednjih deset godina postotak udjela starijih na razini EU povećan je 3,1%, a u Hrvatskoj 4,6%.

Najmlađe stanovništvo ima Cipar gdje je prosjek godina 38,3 a najstarije Italija čiji je prosjek 48 godina. Prosječna starost stanovnika u Hrvatskoj u 2022. bila je 45,4 godina, dakle viša od EU prosjeka. U samo godinu dana narasla je jedan postotni bod, piše Poslovni.hr.

Demografi već godinama upozoravaju na sve posljedice koje nosi starenje stanovništva. Ono utječe na tržište rada, a posljedično i na socijalni i ekonomski sustav. Ako se ovakvi trendovi nastave Europa, pa tako i Hrvatska, neće imati dovoljno radne snage (a već je sada taj problem prilično izražen). Bez dovoljno radne snage nemoguće je postići gospodarski rast. Istovremeno, zdravstveni, socijalni i mirovinski sustav postat će opterećeniji. Unatoč mnogo govora ostaje činjenica da Europa ne uspijeva pronaći rješenje za ovaj problem.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.