Share
Tweet
Share
Send to friend

Workation - kako je ’prolazni trend’ krenuo osvajati tržište rada?

Izraz nastao spajanjem engleskih riječi work (posao) i vacation (odmor) označava odmor od uobičajenog mjesta rada, a ne od obavljanja posla.

Workation - kako je ’prolazni trend’ krenuo osvajati tržište rada?

Zamislite da se budite 15 minuta prije početka radnog vremena u preslatkoj kamenoj istarskoj kućici i počinjete radni dan uz pogled na more te doručak od istarskog pršuta i sira. Ili ste u Dalmaciji, u Splitu, Zadru ili na nekom od stotina predivnih hrvatskih otoka, te se u 17 sati odjavljujete i žurite na opuštajuću popodnevnu kavicu, tik uz obalu mora.

Uz pomoć tehnologije mjesto rada danas zapravo može biti i u drugoj državi. Primjerice, tko ne bi volio prije ili nakon posla opušteno šetati s laptopom u ruci kroz drvored palmi i hvatati najljepše mjesto na plaži u Portugalu? I dok se ponekad osjećamo pomalo ograničenima radeći u četiri grijana ili klimatizirana zida ureda, rad na toplom proljetnom španjolskom zraku ili svježoj planinskoj norveškoj klimi zvuči kao savršena alternativa, zar ne? A još ako poslije radnog vremena imate priliku ići istraživati znamenitosti i ljepote ovih europskih država, složit ćete se da je posao s odmora bolji od posla od doma, gdje uglavnom mnogi slobodno vrijeme provode u gledanju televizije, prenosi 24 sata.

Posao izvan mjesta rada

Sva se ova nadanja ili snovi mogu pretočiti u jednu riječ - workation. To je izraz nastao spajanjem engleskih riječi work (posao) i vacation (odmor) te označava odmor od uobičajenog mjesta rada, a ne odmor od obavljanja posla. Zaposlenici kojima priroda posla dopušta takvo nešto više ne moraju biti fizički vezani za ured, pa čak ni za državu u kojoj žive i rade, nego mogu iskoristiti ovu novootkrivenu geografsku slobodu i raditi u onom okruženju koje sami sebi stvore, iz gotovo bilo kojeg dijela svijeta. 

Vezano za ovakav tip rada, zanimljivo je istaknuti da Forbes nagoviješta kako bi u 2023. godini, zbog porasta popularnosti workationa, mogao zavladati trend specifičnog tipa putovanja koji uključuje rad iz mjesta odmora, ali bez dopuštenja poslodavca. Ovaj je fenomen postao poznat pod nazivom "hush trips", to jest "putovanja u tišini".

U svakom slučaju, bilo da je riječ o workationu s blagoslovom poslodavca ili bez njega, složit ćete se s tim da radno mjesto može biti zaista mnogo drugačije od onoga što većini prvo padne na pamet. A osim u Hrvatskoj, Portugalu, Španjolskoj i Norveškoj, države koje trenutno nude vizu za ostanak i rad na daljinu su Aruba, Australija, Barbados, Bermuda, Brazil, Češka, Dubai, Indonezija, Island, Italija, Jamajka, Kajmanski Otoci, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Estonija, Grčka, Gruzija, Mađarska, Malta, Meksiko, Njemačka, Tajland i tako dalje.

Višestruke prednosti workationa

Ako se zaposleniku uopće sviđa ovakav način rada - jer ne privlače svakoga putovanja i narušavanje dnevne rutine - workation može biti itekako koristan, i za radnika i za poslodavca. Neke od mnogih prednosti uključuju povećanje osobne motivacije i zadovoljstva poslom, porast produktivnosti, kreativnosti i morala zaposlenika te manji rizik od doživljavanja burnouta ili izgaranja i od davanja otkaza. A naravno, kad je zaposlenik sretan i kad radi u uvjetima koji mu odgovaraju, gotovo je sigurno da će i poslodavac profitirati od njegova dobrog rada. 

Također, obično kad odemo na godišnji odmor, a pogotovo u drugu državu, vjerojatno trošimo više nego što bismo htjeli, ali uz ovakav način rada možemo smanjiti taj osjećaj grižnje savjesti. Zamislite, na putovanju ste i dio dana zarađujete, a dio dana trošite - workation zapravo nudi savršenu ravnotežu koja istodobno kombinira i produktivnost i odsutnost. Nije li to divna alternativa osmosatnom sjedenju u uredu?

Izvor: 24 sata

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.