Share
Tweet
Share
Send to friend

Za turističku sezonu nedostaje 35.000 radnika, a poslodavci rade sve kako bi privukli kandidate

Poslodavci se na razne načine trude privući djelatnike, sve više posežu za stranom radnom snagom

Za turističku sezonu nedostaje 35.000 radnika, a poslodavci rade sve kako bi privukli kandidate

Bez dovoljno djelatnika u turizmu - neće biti ni dobrih turističkih rezultata. U Hrvatskoj će, prema procjenama, ove sezone nedostajati oko 35 tisuća radnika u turizmu. Nedostaje spremačica, sobarica, pomoćnog kuhinjskog osoblja.

Poslodavci se na razne načine trude privući djelatnike, sve više posežu za stranom radnom snagom. Ana i Tijana, iz susjedne su Srbije, u Mošćeničku Dragu, kao sezonske radnice, došle prošle godine i ostale.

"Imamo osiguran smještaj, imamo osiguran i obrok. Što se tiče slobodnog vremena, van sezone imamo čak dva slobodna dana, u sezoni jedan", rekla je Ana Šerbedžija iz Srbije. 

Izdavanje radnih dozvola za strane radnike traje oko mjesec dana, piše HRT.

"Nije bilo tako teško. Sve je napravljeno po dogovoru i svi su papiri brzo napravljeni i brzo završeni", dodala je Tijana Topalov, Srbija.

Marko je student koji prva iskustva stječe za recepcijom. Dobra primanja nisu mu jedini kriterij pri odabiru posla.

"Posebno mi se sviđa cross exposure, odnosno, prilika učenja po svim odjelima, tako da mi dobijemo cjelokupnu sliku ovoga hotela", naglasio je recepcionar Marko Ercegović. 

Do kvalitetnih je radnika teško doći, a još ih je teže zadržati.

"Plaće su u našoj kompaniji prošle godine rasle 12 posto, ove godine je to u iznosu do 19 posto s time da će za neka deficitarna zanimanja taj iznos biti i veći", poručio je glasnogovornik LRH Ivan Sarajlić.

Nagradama, stimulacijama i ugovorima na neodređeno unatoč sve se češće poseže za uvoznom radnom snagom, ponajprije iz zemalja regije, ali sve više i iz onih dalekih poput Filipina i Nepala.

"Inače, sam Kvarner ili županija Primorsko-goranska je negdje na petom mjestu onih županija u kojima je najviše radnih dozvola izdano prošle godine. Pretpostavka je da će tako biti i dalje", istaknula je Natali Komen Bujas, Udruga ugostiteljstva i turizma HUP.

No, to pitanje otvara nove probleme za poslodavce.

"Treba naći stanove, to je opet problem jer dolazimo do ljetne sezone, ljudi iznajmljuju stanove. Stanovi se mogu naći u zaleđu, onda dolazi do problema prijevoza", rekao je predsjednik Ceha ugostitelja Opatija Robert Marinčić.

Neslužbene su procjene da će na Kvarneru, ovoga ljeta, nedostajati više od tri tisuće radnika u ugostiteljstvu i turizmu.

"Ima, naravno, još nekih pozicija koje moramo popuniti, najčešće su to pozicije na pomoćnim poslovima: sobarice, spremačice, pomoćno osoblje u kuhinji", poručila je direktorica ljudskih resursa Hilton Nataša Kovačić Stilinović.

Pretpostavlja se da bi ova godina mogla biti rekordna što se tiče dolazaka i noćenja, a samim time i prihoda od turizma, no bit će i izazovna jer 35 tisuća radnika neće biti lako pronaći.

Djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu i dalje najtraženiji

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, u prvom kvartalu je objavljeno više od 26 tisuća oglasa za posao, što je 11% više u odnosu na prošlu godinu i čak 23% više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu. Među najtraženijim zanimanjima u 2023. godini su ona iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje. Najtraženija zanimanja u prvom kvartalu 2023. bila su: prodavač (trgovac), konobar (barmen), skladištar, vozač, kuhar, recepcionar te radnik u proizvodnji. 

Na web stranici MojPosao trenutno postoji 630 aktivnih oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.