Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako izgleda rad u sezoni: "Ponekad radim i poslove koje nismo dogovorili"

Poslodavci traže radnike, opisuju odlične radne uvjete, slobodne dane, visoke plaće, dobra smještaj, osiguranu hranu... No, nije uvijek tako

Kako izgleda rad u sezoni: "Ponekad radim i poslove koje nismo dogovorili"

"Tražimo radnike za rad na štandu po feštama, prodaja palačinki, fritula, pommesa, kokica... Smještaj i hrana osigurani, dnevnica 70 eura". "Potrebni radnici za rad u zabavnom parku u Vodicama za 8. mjesec. Plaća i naknada za hranu + smještaj". "Traži se sobarica za rad na turističkom brodu, sedmodnevna krstarenja. Na brodu osigurani hrana i smještaj".

"Traži se iskusni restoranski konobar za rad na samoj rivi s kvalitetnim gostima i dobrim bakšišom, vaš novčanik! Obavezan barem kvalitetan engleski jezik! Radno vrijeme ukupno od 13 do 23. Plaća 1500 eura. Bonusi za trud i dodatnu volju". "Traži se iskusni roštilj majstor u finom restoranu, smještaj osiguran odmah iznad restorana, obroci, plaća ovisno o iskustvu 2000 i više eura"...

Oglasnici i društvene mreže proteklih su tjedana puni ovakvih i sličnih oglasa. Poslodavci traže radnike, opisuju odlične radne uvjete, slobodne dane, visoke plaće, dobra smještaj, osiguranu hranu... No, nije uvijek tako. Društvene mreže pune su i pritužbi radnika koji tvrde da su prevareni, bilo da je plaća manje od ugovorene, bilo da ih je umjesto čiste sobe dočekala prljava prostorija koju moraju dijetliti s još dvoje ili troje sezonaca, da ih se tretira kao roblje i slično, piše eMedjimurje.

- Kad čuju da idem na sezonu na moru, prijatelji kažu da blago meni jer ću se svaki dan kupati. Realnost je da more ni ne vidiš jer radiš 12 sati i nakon toga misliš samo na krevet krepan od umora", ispričala je sezonska radnica. Sve je više stranih radnika. Jedan je sezonac ispričao kako se državljanin Indije požalio da u hotelu mora raditi puno više sati od ugovorenog, a kad su mu rekli da je to tako, da treba zapeti kad je sezona.

- A zašto ti prekovremeni sati onda nisu plaćeni? - upitao je zbunjeni Indijac. Ima slučajeva da vlasnici kafića radnicima kažu da će slobodne dane dobiti kad - prođe sezona. Kad više ne budu na ugovoru... - Najljepše je kad za dobiti slobodan dan moraš odraditi u jednom danu dvije smjene - iznio je svoje iskustvo sezonac. Velik je broj pritužbi na rad 10 ili 12 sati dnevno, a plaća koju su ugovorili ostala je kao za osmosatni radni dan, pa na kraju ispadne da je satnica tri eura.

Jedna je djevojka radila u kuhinji u ugostiteljskom objektu na Plitvičkim jezerima. Ništa, napisala je, nije bilo onako kako su joj rekli prije nego što je stigla prvi dan na posao. Slobodnog vremena između doručka i večere nije bilo jer se uvijek našao neki dodatni posao, od čišćenja do istovara robe i sličnog. - Smještaj za zaposlene da ne spominjem, uvjeti su nehumani. Kad sam rekla da idem raditi na brod, rekli su mi da je otkazni rok 15 dana.

Da, nasmijala sam se, otkazni rok jest 15 dana, ali kad si prijavljen... A ja nisam bila – požalila se. Sezonci se žale da moraju raditi poslove koje nisu dogovorili, od kuhanja do čišćenja i pospremanja soba. No, ima, dakako, i dobrih primjera, samo što se oni rjeđe spominju. - Dečko i ja smo preko oglasa našli posao, oboje konobarimo, plaća je 1300 eura, šest sati traje prva smjena, sedam sati druga smjena, imamo obrok i smještaj u kojemu smo samo nas dvoje – napisala je zadovoljna sezonska radnica.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.