Share
Tweet
Share
Send to friend

Blagi rast gospodarstva eurozone

Najveći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježila je Irska, za 3,3 posto.

Blagi rast gospodarstva eurozone

Gospodastvo eurozone blago je poraslo u drugom tromjesečju, nakon stagnacije na početku godine, pokazuju procjene europskog statističkog ureda, signalizirajući da je zona primjene zajedničke europske valute u zimskim mjesecima ipak izbjegla recesiju.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) 20-člane eurozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je prema revidiranim podacima stagnirao, pokazuju u ponedjeljak objavljene procjene Eurostata.

Izmijenjena procjena za prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuje da je eurozona ipak izbjegla recesiju. Dosadašnji izračuni pokazivali su pad aktivnosti na početku ove i na kraju prošle godine za 0,1 posto, a recesija se definira kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.  

U EU BDP u drugom ovogodišnjem kvartalu stagnirao u odnosu na prva tri mjeseca kada je prema revidiranim podacima porastao za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini aktivnost je u drugom tromjesečju porasla za 0,6 posto u eurozoni, te za 0,5 posto u EU, pišu statističari. U prva tri mjeseca porasla je na oba područja za 1,1 posto, prema revidiranim podacima.

Skok u Irskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježila je Irska, za 3,3 posto. Slijedi Litva s rastom od 2,8 posto.

Najsnažniji pad aktivnosti zabilježen je u Švedskoj, za 1,5 posto. Smanjena je i Latviji, Austriji i Italiji, za 0,6, odnosno 0,4 i 0,3 posto.

Irska je, prema Eurostatu dostupnim podacima, prednjačila rastom aktivnosti i na godišnjoj razini, za 2,8 posto. Blizu su i Portugal i Španjolska s godišnjim stopama rasta od 2,3 odnosno 1,8 posto.

Švedska je pak i na godišnjoj razini bilježila najsnažniji pad aktivnosti, 2,4 posto. U skupini su još Češka, Latvija, Austrija i Njemačka, gdje se smanjila za u rasponu od 0,6 do 0,1 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Izvor: Hina

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.