Share
Tweet
Share
Send to friend

U godinu dana, oko 20 tisuća očeva u Hrvatskoj je iskoristilo pravo na očinski dopust

Očinski dopust najviše se koristio u GraduZagrebu te u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U godinu dana, oko 20 tisuća očeva u Hrvatskoj je iskoristilo pravo na očinski dopust

Otkako je to pravo uvedeno prije godinu dana, 20.847 muškaraca je iskoristilo očinski dopust, objavio je Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Imajući u vidu broj živorođene djece u promatranom razdoblju, više od 60% očeva iskoristilo je svoje pravo.

Očinski dopust najviše su koristili očevi u dobi od 32 do 36 godina, a top pet županija u kojima se koristio očinski dopust su Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Splitsko-dalmatinska županija, Osječko-baranjska županija i Primorsko-goranska županija, piše index.hr.

Od 1. kolovoza 2022. očevi u Hrvatskoj ostvaruju pravo na očinski dopust u trajanju od 10 radnih dana za jedno dijete ili 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istodobnog rođenja više djece, a pravom se može koristiti do navršenih šest mjeseci života djeteta. Naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država.

Izvor: index.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.