Share
Tweet
Share
Send to friend

Ovo je zanimanje postalo jedno od najtraženijih na tržištu

Prema podacima MojaPlaća mjesečna neto primanja čistačica i spremačica iznose 687 eura, što je 10 posto više u odnosu na prošlu godinu

Ovo je zanimanje postalo jedno od najtraženijih na tržištu

Čini se kako su u potrazi za spremačicama svi - od ugostiteljskog sektora, preko turističkog pa sve do državnih i javnih ustanova te škola. No, ta potraga postaje sve teža i teža. Tako su spremačice zajedno s konobarima, kuharima, barmenima, prodavačima, skladištarima i vozačima postale jedne od najtraženijih na domaćem tržištu. 

I dok su u turizmu ovom problemu doskočili zapošljavanjem stranih radnika, nedostatak radne snage u ovom sektoru i dalje je veliki problem u javnim ustanovama, posebno zdravstvenom sektoru. 

Dio problema, prema navodima domaćih medija, krije se u niskim plaćama, ali i zahtjevnosti posla. koja se prije svega odnosi na rad u zdravstvenim ustanovama (rad blagdanima, vikendima te veća higijenska razina zbog sigurnosti pacijenata). Ako u obzir uzimamo plaće, prema podacima MojaPlaća mjesečna neto primanja čistačica i spremačica iznose 687 eura, što je 10 posto više u odnosu na prošlu godinu. 

U prvih osam mjeseci 15 posto više oglasa

Da su ovi radnici sve traženiji pokazuju i podaci portala MojPosao gdje je u prvih osam mjeseci ove godine objavljeno oko 800 oglasa za čistačice i spremačice, što je 15 posto više nego lani. Uzmemo li u obzir da je rast ukupnog broja oglasa na MojPosao, u prvih osam mjeseci ove godine, porastao za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, možemo zaključiti kako ovaj sektor bilježi jači rast. 

Ono što treba naglasiti je i činjenica da je portal MojPosao privatna kompanija te se usluge oglašavanja natječaja za radna mjesta naplaćuju, zbog čega je i sam broj oglasa za ova zanimanja manji u odnosu na službene državne podatke. Uz to, udio državnih institucija koje su, prema navodima domaćih medija, u najvećem problemu s pronalaskom spremačica i čistačica, imaju i nešto manji broj oglasa na našem portalu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.