Share
Tweet
Share
Send to friend

10 AI zanimanja koja osvajaju tržište rada

I dok neki strahuju da će nam umjetna inteligencija ukrasti poslove, drugi grade karijeru na njenom razvoju.

10 AI zanimanja koja osvajaju tržište rada

Unatoč tome što mnogi vjeruju kako se radi o tehnologiji koja je nedavno 'pokucala na naša vrata', umjetna inteligencija odavno predstavlja sastavni dio naše svakodnevnice. Prisutna je u našim pametnim telefonima, koji upravo taj ’pametni’ dio duguju upravo njoj. Potom u našim automobilima, primjerice u sustavu navigacije zaduženom za planiranje ruta i predviđanje prometnih situacija, na društvenim mrežama, platformama za gledanje raznih videosadržaja i slično. 

Umjetnu inteligenciju već neko vrijeme koristimo i na poslu. Bilo da je riječ o naprednim jezičnim modelima poput Cht GGP-a koji nam pruža podršku pri kreiranju sadržaja, programima za automatizaciju rutinskih zadataka poput unosa i obrade podataka ili chatbotovima koji su već dugo dio korisničke službe. 

Umjetna inteligencija postepeno postaje i sve važniji dio selekcijskih procesa. Stručnjaci za ljudske potencijale ih koriste za skeniranje životopisa, a neke tvrtke čak i intervjue za posao, barem one inicijalne, prepuštaju umjetnoj inteligenciji koja prati naše izraze lica, vrijeme potrebno za pružanje odgovora, hvata ključne riječi i slično…

Kako se umjetna inteligencija razvija i postaje sve prisutnija u različitim industrijama, tako i određena zanimanja vezana uz AI postaju sve važnija.
Ovo je popis od 10 zanimanja budućnosti u AI sektoru:

1.Inženjer umjetne inteligencije

Dizajnira, razvija i implementira AI sustave i algoritme. Radi na razvoju i optimizaciji modela strojnog učenja.

2.Znanstvenik za podatke 

Analizira velike skupove podataka kako bi izvukao korisne informacije i identificirao obrasce. Također, razvija modele za prediktivnu analitiku i donošenje odluka.

3.Strojni inženjer za učenje

Fokusira se na izgradnju, implementaciju i održavanje modela strojnog učenja.Radi na prilagodbi i poboljšanju algoritama za specifične potrebe.

4.Specijalist za obradu prirodnog jezika

Razvija sustave koji mogu razumjeti i generirati ljudski jezik. Radi na aplikacijama kao što su chatbotovi, automatsko prevođenje i analiza sentimenta.

5.Stručnjak za računalni vid 

Razvija sustave za prepoznavanje objekata, analizu slika i videozapisa. Radi na projektima kao što su autonomna vozila, medicinska dijagnostika putem slike i sigurnosne aplikacije.

6.Arhitekt podataka 

Dizajnira i upravlja infrastrukturom za pohranu i obradu velikih podataka. Osigurava da su podaci dostupni, sigurni i učinkovito korišteni.

7.Inženjer za robotičku automatizaciju procesa 

Razvija i implementira sustave za automatizaciju poslovnih procesa. Fokusira se na povećanje efikasnosti i smanjenje ručnih zadataka.

8.Stručnjak za etiku u umjetnoj inteligenciji 

Analizira etičke implikacije korištenja AI tehnologija. Razvija smjernice i pravila za odgovorno korištenje AI.

9.Stručnjak za sigurnost podataka 

Štiti podatke i AI sustave od cyber napada. Razvija sigurnosne protokole i sustave za zaštitu osjetljivih informacija.

10.Specijalist za korisničku podršku putem AI

Razvija i održava AI sustave za korisničku podršku, kao što su chatbotovi i virtualni asistenti. Pruža tehničku podršku i optimizira korisničko iskustvo.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.