Share
Tweet
Share
Send to friend

Tko prvi krene u potragu dobiva najbolje sezonske radnike

Iako „prava“ turistička sezona počinje tek za koji mjesec, potraga za tisućama sezonskih radnika već je počela. Pravilo kojeg se drže iskusni hotelijeri i ugostitelji je da najbolje sezonce dobivaju oni koji ih prvi krenu tražiti.

Turizam i ugostiteljstvo je prema pregledu tržištu rada za 2010. godinu bila druga najzastupljenija kategorija poslova na portalu MojPosao (www.MojPosao.net). Unatoč teškom gospodarskom stanju koje je pogodilo i zemlje iz kojih tradicionalno dolaze hrvatski gosti, turizam je zabilježio manje poteškoća u odnosu na ostale gospodarske grane.

Kako bi potaknuo poslodavce na pravovremenu pripremu za turističku sezonu te istovremeno osigurao veću ponudu sezonskih poslova, MojPosao i ove godine u suradnji s partnerima provodi akciju „Poslovi u turizmu“.

Poslodavcima iz turističkog sektora akcija osigurava da korištenjem povoljnijih usluga oglašavanja ostvare povećani odaziv kandidata na oglase. Cilj akcije je brži pronalazak kvalitetnih sezonskih radnika te povećanje mobilnosti na tržištu rada za vrijeme turističke sezone.

U sklopu akcije, MojPosao u razdoblju od 3. veljače do 1. rujna 2011. osigurava niz olakšica svim malim i obiteljskim hotelima, kampovima, restoranima i caffe barovima. Samo neke od njih su besplatno korištenje baze MojPosao s preko 146.000 aktivnih životopisa, sustav za pred-selekciju kandidata pod nazivom Ljudevit koji olakšava izbor prilikom velikog odaziva kandidata i  povoljnije objave oglasa za radne pozicije.

Akciju tradicionalno podržavaju Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) te Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH). Medijski pokrovitelj projekta je poslovni tjednik Lider.

Najtraženija zanimanja u 2010. na Jadranu su bila konobar, kuhar, sobarica, pizza majstor i recepcionar. Očekuje se da će turistička sezona i ove godine u određenoj mjeri smanjiti broj nezaposlenih.

Igor Žonja, Predsjednik uprave tvrtke Tau on-line d.o.o. koja upravlja portalom MojPosao osvrnuo se na do sada provedene akcije sezonskog zapošljavanja:

„U posljednje dvije godine hotelijeri i ugostitelji pokazali su određenu neodlučnost u traženju sezonskih radnika. Naime, zbog gospodarske krize i straha od loše sezone relativno su kasno kretali u potragu za zaposlenicima. Neki od njih su dodatno zapošljavali u jeku turističke sezone kada je izbor kvalitetnih kandidata bio znatno manji.

Ohrabruje činjenica da se na portalu MojPosao udio oglasa iz kategorije Turizam i ugostiteljstvo prošle godine povećao. Nadamo se da će se taj trend nastaviti. Naime, već je u siječnju zabilježeno 10% više oglasa u odnosu na siječanj 2010. godine.“

Sezonsko zaposlenje ponovo će biti privremeno rješenje problema za velik broj osoba koje već mjesecima traže posao. Naime, za sezonsko zaposlenje stručna sprema uglavnom nije važna ili se traži srednja stručna sprema. Također, najveći broj pozicija ne zahtjeva značajno radno iskustvo, a tradicionalno je poželjno znanje stranih jezika. Ovakvi uvjeti predstavljaju idealno rješenje za mlade osobe s manje radnog iskustva koji trenutno teško pronalaze posao.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.