Share
Tweet
Share
Send to friend

Broj oglašenih radnih mjesta u realnom sektoru (ipak) razlog za optimizam

  • Na MojPosao objavljeno preko 12.000 natječaja za radna mjesta
  • Najtraženija zanimanja: prodavač, konobar i komercijalist
  • Najveća ponuda i potražnja u „Prodaji (trgovini)“, „Turizmu i ugostiteljstvu“, „Financijama i računovodstvu“
  • Najdeficitarnija kategorija zanimanja: „Skrb (o djeci, starijima)“, a najsuficitarnija „Elektrotehnika“
  • Objavljeno 41% više oglasa za poslove u inozemstvu no u 2009.

U 2010. godini, koju je obilježila usporena gospodarska aktivnost, tržište rada nije doživjelo značajnije promjene u odnosu na prošlu godinu. Na portalu MojPosao (www.MojPosao.net) objavljeno je preko 12.000 natječaja za različita radna mjesta. Osim broja objavljenih natječaja, valja istaknuti i činjenicu da je 39.000 osoba unijelo novi ili obnovilo postojeći životopis.

 U 2011. godini se ne očekuju velike promjene na tržištu rada, koje će se oporavljati postupno i kroz duži rok.

Najtraženija zanimanja ne mijenjaju se unatoč krizi

Najtraženija zanimanja u 2010. bila su: prodavač, konobar, komercijalist, prodajni predstavnik, programer, asistent, administrator, referent, kuhar, knjigovođa.

 

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema

Viša i visoka stručna sprema

Stručna sprema nije bitna

Prodavač

Programer

Konobar

Prodajni predstavnik

Stručni suradnik

Prodavač

Komercijalist

Komercijalist

Programer

Konobar

Asistent

Kuhar

Administrator

Magistar farmacije

Dadilja

 

U odnosu na 2009. godinu, nije bilo značajnih promjena vezanih za suficitarne i deficitarne kategorija zanimanja.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

  • Prodaja (Trgovina)- 25,2% oglasa i 14,9% životopisa
  • Turizam i ugostiteljstvo- 12,6% oglasa i 7,4% životopisa
  • Financije i računovodstvo- 9,8% oglasa i 12,7% životopisa

Najdeficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika ponuda poslova) u 2010. bile su „Skrb (o djeci, starijima…)“, „Proizvodnja i zanatske usluge“ te „Briga o ljepoti, sport“.

Najsuficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima) u 2010. bile su „Elektrotehnika“, „Promet, transport i pomorstvo“ te „Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo“.

Manje tvrtki nudi stalno zaposlenje, a sve veći broj posloprimaca spreman je raditi i honorarni posao

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2010. je objavljeno ukupno 70% oglasa za stalno zaposlenje, 38% za rad na određeno, 16% za honorarni rad, a 9% se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).
Trend rasta broja oglasa za stalno zaposlenje koji je započeo 2006. godine zaustavljen je 2009., a trend pada nastavio se i u 2010. godini budući da je objavljeno 3% manje oglasa u kojima se nudilo stalno zaposlenje nego godinu prije.

S druge strane, 89% posloprimaca je bilo zainteresirano za stalni posao, no čak ih je trećina bila zainteresirana i za honorarni rad (35%). Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao. Neki od traženijih honorarnih poslova kroz 2010. godinu bili su: prodajni predstavnik, dadilja, komercijalist, agent u pozivnom centru i prodavač.


U zahtjevima poslodavaca vezanim za radno iskustvo, poznavanje stranih jezika i rada na računalu nema značajnih promjena

U 47% natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u najviše oglasa (njih 58%) tražilo iskustvo od dvije do četiri godine, što je jednako kao i prošle godine. Petina poslodavaca (21%) tražila je jednu godinu iskustva, dok je jednako toliko (21%) tražilo pet ili više godina radnog iskustva. Poslodavci su prosječno tražili 2 godine i 9 mjeseci radnog iskustva, što je 2 mjeseca više nego u 2009.

Tijekom 2010. poslodavci su u najviše oglasa (njih 42%) tražili zaposlenike sa srednjom stručnom spremom. S druge strane, 56% posloprimaca u životopisima, kao stupanj obrazovanja navelo je srednju stručnu spremu.
Broj oglasa i broj životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 22% oglasa i 26% životopisa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u najvećem broju oglasa tražilo se aktivno znanje engleskog jezika (47% oglasa), što je 4% manje nego prošle godine, dok su ostali jezici manje zastupljeni. Oko tri četvrtine posloprimaca (76%) je u svojim životopisima navelo aktivno poznavanje engleskog jezika, što je za 1% manje nego prošle godine.

Poznavanje rada na računalu kao uvjet za dobivanje posla poslodavci su istaknuli u 67% oglasa, što je 2% manje nego 2009. Čak 97% posloprimaca u 2010. je u svom životopisu navelo poznavanje rada na računalu.
 

Zapošljavanje osoba s invaliditetom i zapošljavanje u inozemstvu

Tijekom 2010. godine poslodavci su objavili 492 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. Najveći broj oglasa objavljen je u kategorijama „Prodaja (Trgovina)“, „Marketing, PR i mediji“ te „IT i telekomunikacije“. U većini oglasa tražila se srednja stručna sprema (43% oglasa), u 17% oglasa visoka stručna sprema, a u 30% oglasa stručna sprema nije bila bitna.

Poslodavci su tijekom prvih šest mjeseci ove godine objavili i 265 oglasa za radna mjesta izvan Hrvatske, što je značajno više nego 2009. godine kada je takvih oglasa objavljeno 188. Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je iz kategorije „Graditeljstvo, geodezija, geologija“, „IT, telekomunikacije“, „Turizam i ugostiteljstvo“ te „Marketing, PR i mediji“. Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini te Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Od jezika se najviše tražilo aktivno poznavanje engleskog (61% oglasa) i njemačkog jezika (10% oglasa). U čak 43% oglasa tražila se visoka stručna sprema, dok u 25% oglasa stručna sprema nije bila bitna.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.