Share
Tweet
Share
Send to friend

Tržište rada u 2009. godini

  • U drugoj polovici 2009. godine tržište rada stabilno
  • U 2009. najtraženiji prodavači, konobari, dadilje, kuhari, komercijalisti, prodajni predstavnici, administratori, knjigovođe, programeri, tajnice i farmaceuti
  • U 2010. godini očekuje se stabilizacija i postupni oporavak tržišta rada

U 2009. godini na tržište rada odrazile su se posljedice trenutne gospodarske situacije tako da je u odnosu na 2008. godinu zabilježeno smanjenje broja oglašenih slobodnih radnih pozicija. Tijekom 2009. godine, na MojPosao je objavljeno i revidirano preko 65.000 životopisa, a objavljeno je i više od 13.000 natječaja za različita radna mjesta.

Najtraženija zanimanja u 2009. bila su: prodavač, konobar, dadilja, kuhar, komercijalist, prodajni predstavnik, administrator, knjigovođa, programer, tajnica, farmaceut, računovođa, frizer, vozač, serviser.

 

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema

Viša i visoka stručna sprema

Stručna sprema nije bitna

Prodavač

Magistar farmacije

Konobar

Konobar

Komercijalist

Dadilja

Komercijalist

Stručni suradnik

Prodavač

Prodajni predstavnik

Arhitekt

Kuhar

Knjigovođa

Pravnik

Čistačica

 

Igor Žonja, Predsjednik Uprave MojPosao komentirao je stanje u 2009. godini te dao projekciju za 2010. godinu:

'U 2009. godini je zbog nepovoljne gospodarske situacija zabilježeno smanjenje novih ponuda za posao u odnosu na 2008. godinu. To ne znači da je tržište rada zamrlo jer tvrtke još uvijek traže zaposlenike, osobito one s radnim iskustvom koji su specijalisti u svom poslu i posjeduju konkretna znanja. Kvalitetni zaposlenici su snaga svake tvrtke i ističu se u krizi budući da su sposobni savladati izazove koje postavlja određena situacija. Unatoč smanjenom obujma poslovanja i potrebi kontrole troškova, najuspješnije tvrtke još uvijek ulažu u svoj najvredniji resurs – ljude. 2009. godina je nametnula nova pravila ponašanja na tržištu rada, koja zahtijevaju prilagodbu i od strane poslodavaca i od strane posloprimaca. Oni koji će se brže i odlučnije prilagođavati, iz krize će izaći snažniji.

U odnosu na prošlu godinu bilježi se pad broja novih oglasa, no važno je naglasiti kako je do smanjenja došlo u prvom polugodištu 2009. godine, nakon čega se tržište rada ponovno stabiliziralo. U 2009. godini MojPosao je zabilježio kontinuirani rast broja korisnika i novo unesenih životopisa, što u određenoj mjeri odražava povećanje broja nezaposlenih, ali i pokazuje da su zaposlenici i dalje spremni prihvatiti bolju ponudu pa očekujemo kako će se sljedeće godine tržište rada ponovno aktivirati. Ne treba očekivati značajno poboljšanje jer će oporavak biti postupan i 2010. godina neće donijeti znatne pomake nabolje. U ovom je trenutku važno zaustaviti negativne trendove koji su se javili u 2009. te ponovno pokrenuti tržište i vratiti optimizam hrvatskim poslodavcima.'

Struktura ponude i potražnje

U 2009., u odnosu na prethodnu godinu, nije bilo značajnih promjena u smislu suficitarnih i deficitarnih kategorija zanimanja.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u kategorijama:

  • Prodaja (Trgovina) - 25,5% oglasa i 14,8% životopisa
  • Turizam i ugostiteljstvo – 11,9% oglasa i 6,7% životopisa
  • Financije i računovodstvo – 9,4% oglasa i 13,9% životopisa

Najdeficitarnije kategorije zanimanja u 2009. bile su 'Skrb (o djeci, starijima…)', 'Proizvodnja i zanatske usluge' te 'Instalacije, održavanje i popravci' i 'Farmaceutika i biotehnologija'.

Najsuficitarnije kategorije zanimanja u 2009. bile su 'Elektrotehnika', 'Promet, transport i pomorstvo' te 'Dizajn i umjetnost'.

Vrsta zaposlenja

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2009. je ukupno objavljeno 73% oglasa za stalno zaposlenje, 33% za rad na određeno, 14% za honorarni rad, a 9% se odnosilo na studentske poslove. Trend rasta broja oglasa za stalno zaposlenje koji je započeo 2006. godine u 2009. se zaustavio, pa je tako ove godine 7% oglasa za stalno zaposlenje manje nego što je to bilo u 2008.

 

S druge strane, 88% posloprimaca je bilo zainteresirano za posao 'za stalno', no zanimljivo je da je čak trećina posloprimaca također bila zainteresirana i za honorarni rad (32%). Je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao uz svoj 'stalni' ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao pa tako i honorarni nije precizno definirano. Neki od traženijih honorarnih poslova kroz 2009. godinu bili su: dadilja, prodajni predstavnik, komercijalist, konobar te dostavljač.

Radno iskustvo, stručna sprema, strani jezik i rad na računalu

U 46% natječaja poslodavci su eksplicitno tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u najviše oglasa (njih 58%) tražilo iskustvo od dvije do četiri godine, što je gotovo jednako kao i prošle godine. Poslodavci su prosječno tražili 2 godine i 7 mjeseci radnog iskustva, što je 5 mjeseci više nego u 2008.

Tijekom 2009., poslodavci su u najviše oglasa (njih 46%) zahtijevali srednju stručnu spremu, dok je i 56% posloprimaca u životopisima, kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 20% oglasa i 26% životopisa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u najvećem broju oglasa tražilo se aktivno znanje engleskog jezika (43% oglasa), dok su ostali jezici manje zastupljeni. Većina posloprimaca u svojim je životopisima navela aktivno poznavanje engleskog jezika, njih 77%, što je tek za 1% više nego prošle godine.

Poznavanje rada na računalu kao uvjet za dobivanje posla, poslodavci su istaknuli u 69% oglasa što je 3% manje nego 2008. godine kada se poznavanje rada na računalu tražilo u 72% oglasa. Čak 98% posloprimaca u 2009. je u svom životopisu navelo poznavanje rada na računalu.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom i zapošljavanje u inozemstvu

Tijekom 2009. godine poslodavci su objavili 537 oglasa koji su sadržavali ikonu kojom potiču osobe s invaliditetom na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto, a u 2008. takvih je oglasa objavljeno 690. Iako je u odnosu na prošlu godinu oglasa apsolutno manje, njihov relativan broj je veći (4% u ukupnom broju oglasa za 2009., u odnosu na 3% u 2008.), što ukazuje na postepeno povećanje senzibiliteta tržišta rada prema osobama s invaliditetom. Najveći broj oglasa objavljen je u kategoriji 'Marketing, PR i mediji', 'IT i telekomunikacije' te 'Administrativna zanimanja', u većini oglasa tražila se srednja stručna sprema (45% oglasa), u 15% oglasa tražena je visoka stručna sprema, a u 33% oglasa stručna sprema nije bila bitna.

Poslodavci su tijekom prvih šest mjeseci ove godine objavili i 188 oglasa za radno mjesto izvan Hrvatske, što je znatno manje nego 2008. godine kada je takvih oglasa objavljeno 406. Ovakva je situacija također posljedica gospodarske krize koja je u 2009. godini utjecala na tržište rada u cijelom svijetu. Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je iz kategorije 'Turizam i ugostiteljstvo' (23%), 'Prodaja i trgovina' (14%) te 'Strojarstvo i brodogradnja' (12%). Traženi su bili kuhari i konobari te voditelji prodaje. S obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Crnoj Gori i Njemačkoj. Od jezika se najviše tražilo aktivno poznavanje engleskog (50% oglasa) i njemačkog jezika (17% oglasa).

Nezaposlenost

 

Prema podacima HZZ-a, stopa nezaposlenosti za prosinac 2009. iznosila je 16,1%. U odnosu na prethodni mjesec veća je za 0,5%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine viša je za 2,8%.

U prvih šest mjeseci 2009. godine prosječna stopa nezaposlenosti iznosila je 14,6% što je za 0,7% više od prosječne stope nezaposlenosti u istom razdoblju 2008. U drugoj polovici 2009. prosječna stopa nezaposlenosti iznosila je 14,9% dok je u drugoj polovici 2008. prosječna stopa nezaposlenosti iznosila svega 12,8%, što je za 2,1% manje nego ove godine.

Više informacijama o trendovima na tržištu rada pronađite na: www.MojPosao.net/trendovi

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.