Share
Tweet
Share
Send to friend

Većina zaposlenika želi znati plaću svojih suradnika

Portal MojPosao (www.MojPosao.net) je tijekom siječnja 2010. na uzorku od 460 ispitanika proveo anketu čiji je cilj bio doznati zanimaju li ispitanike plaće njihovih suradnika. Kako su pokazali rezultati ankete, zbog povećanja obujma posla, sve većih pritisaka na radnom mjestu te zahtjeva poslodavaca, zaposlenici su postali osjetljiviji po pitanju plaćanja produktivnosti. U skladu s navedenim, čak je 48% ispitanika navelo kako ih zanima kolike plaće imaju njihovi suradnici – od 'običnih' radnika do direktora.

 

Zanimaju li vas plaće suradnika?

 

 

Iako je većina istaknula da bi time htjeli saznali koliko se cijeni njihov rad, ne kriju da ih podaci o plaćama zanimaju prvenstveno zato jer bi željeli vidjeti koliko pojedini zaposlenici plaćaju danak krizi. Naime, ističu oni, u mnogim tvrtkama dobro plaćeni pojedinci često nisu dovoljno angažirani, dok se od zaposlenika na nižim pozicijama očekuje dodatni angažman za znatno nižu plaću.

Nekolicina ispitanika navela je i da bi na temelju podataka o plaćama, jasno bilo vidljivo kakav je odnos poslodavca prema nekim zaposlenicima, a dio ih je istaknuo da bi im to bio snažan motivacijski faktor.

Daljnjih 23% ispitanika ne zanimaju plaće svih djelatnika, ali bi ipak voljeli znati koliko su neki od njihovih kolega plaćeni. Ovu skupinu ispitanika uglavnom zanimaju plaće suradnika s kojima dijele jednake poslove i jednake odgovornosti. Posebice ih zanima koliko su plaćeni suradnici s kojima nerijetko dijele radni prostor te tako svjedoče kako neki od njih rijetko efektivno rade. Iznenađujuće, tek je nekolicina ispitanika istaknula da ih prvenstveno zanimaju plaće direktno nadređenih osoba, a i to samo iz znatiželje.

Za razliku od 71% ispitanika koji bi voljeli znati plaće (nekih) suradnika, 29% ispitanika izjavilo je kako ih plaće suradnika ne zanimaju. Ovi ispitanici ističu kako ti podaci spadaju u poslovnu tajnu te istovremeno žele raditi samo za svoju plaću i ona im je glavni interes. Oni također smatraju kako bi se pitanjem jednakosti plaća prvenstveno trebao baviti poslodavac kojemu u interesu mora biti zadovoljstvo zaposlenika. Nekolicina ispitanika je navela i kako ne žele znati plaće suradnika, jer bi to samo umanjilo njihovu motivaciju, dok su pojedini istaknuli da informacije o plaći suradnika neće povećati njihovu plaću, pa se time uopće ne žele zamarati.

Iako je unatoč znatiželji većine ispitanika, do podataka o plaćama suradnika gotovo nemoguće doći, informacije o vrijednosti i prosječnim plaćama za pojedino radno mjesto ipak se mogu pronaći. MojPosao u sklopu Istraživanja o visini plaća koje se kontinuirano provodi na adresi ivp.moj-posao.net korisnicima omogućuje da ispunjavanjem jednostavnog upitnika saznaju koja je prosječna plaća za njihovo radno mjesto.

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.