Share
Tweet
Share
Send to friend

'Udomljavanje' glavni krivac za višak zaposlenih u državnim tijelima

Kako su s donošenjem državnog proračuna za 2010. odobrena nova zapošljavanja u javnom sektoru, portal MojPosao (www.MojPosao.net) je tijekom veljače na uzorku od 550 ispitanika proveo anketu čiji je cilj bio saznati koji je, prema mišljenju ispitanika, razlog viška zaposlenih u državnim tijelima.

Rezultati ankete su pokazali kako većina ispitanika (njih 78%) smatra da je višak zaposlenih u državnim tijelima rezultat fenomena 'udomljavanja', odnosno zapošljavanja 'preko veze' i otvaranja radnih mjesta za kojima nema potrebe. Većina se ispitanika izjasnila kako se zapošljavanje odvija isključivo na temelju veza, poznanstava i podobnosti, a nikako prema stvarnim potrebama i stručnosti. No, još je veći problem, ističe nekolicina, što 'udomljeni' ne opravdavaju povjerenje. To za sobom, naravno, povlači zapošljavanje novih djelatnika koji mogu i znaju izvršavati radne zadatke, kako bi pokrivali neznanje ovih prvih, što vodi do stvaranja viškova i nepotrebnih troškova. Pojedini su ispitanici čak i potvrdili kako osobno znaju za zapošljavanja po ovom receptu, ali nerijetko žele o tome javno istupati kako ne bi naštetili prvenstveno sami sebi.

 

Višak zaposlenih u velikim državnim poduzećima i državnim tijelima
rezultat je isključivo:

Za razliku od ispitanika koji za višak zaposlenih krive 'udomljavanje', 13% sudionika ankete vjeruje da je višak zaposlenih u državnim tijelima prvenstveno posljedica loše organizacije rada i raspodjele poslova. Znatan dio njih naveo je da u tom sektoru ne postoji jasan sustav odgovornosti, kako poslovne tako i osobne, niti sustav mjerenja učinka, zbog čega se kašnjenja u poslovnim procesima nadomještaju otvaranjem dodatnih radnih pozicija. Na svakog nesposobnog djelatnika, ističu, potrebno je zaposliti još po jednog koji će znati izvršavati zadatke, a za kasnije viškove nitko ne odgovara.

Tek 3% ispitanih smatra da je glavni krivac gomilanja djelatnika loš plan zapošljavanja, budući da ne postoji jasna razvojna strategija na temelju koje bi se moglo utvrditi koliko je zaposlenika potrebno za ostvarivanje zadanih ciljeva.

Preostalih 6% ispitanika naglasilo je da su glavni krivci viška zaposlenih umiješanost politike, neodgovornost pojedinca, pogodovanje biračkom tijelu ili kombinacija 'udomljavanja', loše organizacije rada i plana zapošljavanja.

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.