Svaka hrana je dvosjekli mač, a znanstvenici upozoravaju kako, više nego o namirnicama, zdrava prehrana ovisi o načinu pripreme te količini hrane.
Pizza može biti masna, prepuna ugljikohidrata i "čepiti" krvne žile.
No može biti i obrok koji objedinjuje neophodne namirnice, vitamine i minerale. Stoga ju je preporučljivo i jesti tijekom radnog vremena. Naime, tijesto od integralnog brašna bogato je antioksidansima, koji štite krvotok.
Umak od rajčice obiluje beta-karotenom, likopenom i vitaminom C. Stavite li na njega mozzarellu, pizza će sadržavati i kalcij.
Znanstvenici Centra za farmakologiju u Milanu su zaključili da jedenje jedne ili dvije pizze tjedno drastično smanjuje pojavljivanje nekih vrsta raka. Proučavajući 8.000 redovitih konzumenata pizze, oni su zaključili da je rizik od raka jednjaka kod njih smanjen za 59% a raka debelog crijeva za 26 posto.
"Znali smo da umak od rajčice kod nekih oblika raka djeluje preventivno, ali nismo znali da cijela pizza ima takav učinak", rekao je istraživač Silvano Gallus. (A.T.)
Izvor:
Zdravo budi!