Share
Tweet
Share
Send to friend

U prosincu Djed Božićnjak, u siječnju na burzu

Zanimanje Djeda Božićnjaka, iako popularno samo u prosincu, odlična je prilika da nezaposleni barem u blagdanskoj sezoni osiguraju zaradu. Iza bijele brade i brkova najčešće se kriju osobe prijavljene na Zavodu za zapošljavanje, nerijetko i visokoobrazovane, a svaki od njih ima već nekoliko godina iskustva u crvenom odijelu.


Dražen Pešut, 40-godišnji diplomirani filozof, koji se bavi dizajnom, pantomimom i glumom, već tri godine radi kao Djed Božićnjak na zagrebačkom Božićnom velesajmu i zadovoljan je i poslom i zaradom.

Njegov kolega, drugi Djed Božićnjak na Velesajmu, nezaposleni je radnik Halil Džanić. Halil je na burzi već deset godina, kao i njegova supruga, pa dvoje maloljetne djece izdržavaju od 1300 kuna socijalne skrbi.

U vlakiću Bubiju koji već godinama vozi s glavnog zagrebačkog trga također rade dvojica Djedova. Obojica su nezaposleni, a Domagoj M. koji taj posao radi drugu godinu kaže da zarađuje 20 kuna po satu.

"Cijeli dan se vozimo s djecom i dijelimo im darove. Posao nije težak. Puno studenata nam se javljalo za posao, ali su uglavnom odustajali kada bi čuli da se radi deset sati dnevno, iako je svaki treći dan slobodan", objašnjava Domagoj.

(T.B.)
Izvor:
Jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.