Gotovo četvrtina britanskih zaposlenika konzumira alkoholna pića na pauzi za ručak, pokazalo je istraživanje tvrtke Croner.
Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika, a pokazalo je da 23% njih ne pije ili povremeno popije čašicu alkoholnog pića za vrijeme pauze za ručak, za razliku od njih 40% koji alkohol češće konzumiraju tijekom ljeta.
Stephen Thomas, iz tvrtke Croner, smatra kako bi tvrtke trebale voditi više računa o tom problemu i uvesti posebna pravila ispijanja alkohola na radnom mjestu.
"Nema ništa lošeg u tome da zaposlenik popije čašicu alkoholnog pića za vrijeme ručka, ali poslodavac se treba osigurati da će zaposlenik ostati na toj čašici te da alkohol neće umanjiti njegove sposobnosti u radu kao i da neće utjecati na zaposlenikovo zdravlje", objasnio je Thomas.
Također, dodao je, za zanimanja kod kojih postoji rizik od pretjeranog ispijanja alkohola treba uvesti zabranu konzumiranja alkohola.
Naime, u okviru općih uvjeta Zakona o rado donesenog još 1974. godine stoji da poslodavci moraju svim zaposlenicima omogućiti kvalitetne uvjete rada na poslu što uključuje brigu o zdravlju i sigurnost na poslu.
Istraživanje pod nazivom Konzumiranje alkoholnih pića na radnom mjestu koje je proveo MojPosao na uzorku od više od 800 ispitanika pokazalo je da je alkohol na poslu u posljednjih godinu dana konzumiralo čak 35% ispitanika. Ipak, većina ispitanika činila je to rjeđe od jednom mjesečno.
(A.T.)
Izvor:
Personneltoday