Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Intervju

Selekcijski intervju najčešće je ključni dio selekcijskog procesa. Tijekom intervjuiranja procjenjuje se cjelokupno odgovaranje kandidata poziciji – znanja, iskustvo, kultura, ponašanja, verbalna i neverbalna komunikacija, primjeren izgled, stavovi, ambicije i ideje, način na koji se pristupa konkretnim radnim zadacima, kako bi kandidati djelovali kao članovi tima, kako bi vodili tim.

Mogu se uključiti i pitanja o privatnom životu poput hobija i interesa te o svemu što poslodavcu pomaže u stvaranju što potpunije slike o kandidatu /kandidatkinji. Ipak, prilikom pripremanja intervjua, važno je imati na umu da je po Zakonu o radu pri zapošljavanju zabranjena diskriminacija kandidata na temelju spola, bračnog stanja, rase, dobi, jezika, vjere i drugih karakteristika koje nisu
odlučujući uvjet u obavljanju posla pa stoga ova pitanja treba izbjegavati.

Dakle, glavna područja koja trebate istražiti su:

• radno iskustvo
• postignuća na prijašnjim radnim mjestima
• obrazovanje
• znanja i vještine
• osobnost

Primjer selekcijskog intervjua za poziciju Tajnik/ca generalnog direktora.

Istraživanja pouzdanosti i valjanosti intervjua kao selekcijske metode pokazala su da njegova kvaliteta ovisi o stupnju strukturiranosti. U strukturiranom intervjuu svim kandidatima postavljaju se ista pitanja, formulirana prema zahtjevima konkretnog radnog mjesta. Strukturirani intervju nastoji stvoriti što objektivnije uvjete: svi kandidati ispitani su po istim kriterijima i svima je pruženo jednako vrijeme za predstavljanje.

Stoga, ukoliko želite prikupiti dovoljno informacija potrebnih za donošenje dobre odluke
o zapošljavanju – pripremite se za intervju!

Popis standardnih pitanja za selekcijski intervju može vam pri tome pomoći.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.