Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sigurnost radnog mjesta bez prekovremenih i uz manje stresa glavne su prednosti rada u javnom sektoru

Tijekom rujna, portal MojPosao (www.MojPosao.net) je proveo anketu u kojoj je ispitanicima postavljeno pitanje gdje bi se radije zaposlili – u privatnom ili javnom (državnom) sektoru. U anketi je sudjelovalo 560 ispitanika, a rezultati su pokazali kako je sigurnost radnog mjesta trenutno najvažnije obilježje posla na hrvatskom tržištu rada.

Prema rezultatima ankete, čak 54% ispitanika preferira posao u javnom sektoru i to prvenstveno zbog sigurnosti koju, prema njihovom mišljenju, taj sektor nudi. Kao prednosti rada u javnom sektoru ispitanici navode i pretežno stalni radni odnos, osmosatno radno vrijeme bez prekovremenih, manje stresa, redovnu isplatu plaće te beneficije kao što su božićnica, regres, dulji godišnji odmor i više slobodnih dana. Ističu i da je u javnom sektoru zaposlenik zaštićeniji, odnosno da je teže dobiti otkaz nego u privatnom sektoru te da su sindikati u javnom sektoru jači.

'Uh što volim ovaj režim, ide plaća, a ja ležim. Živjele državne firme!'

Komentar ispitanika

S druge strane, 17% ispitanika preferira raditi u privatnom sektoru. Oni privatnom sektoru daju prednost zbog, kako naglašavaju, veće plaće, boljih mogućnosti napredovanja, veće mogućnosti za stjecanje stručnih znanja kroz praksu te boljeg menadžmenta u odnosu na javni sektor. Neki ističu i da im je privatni sektor prvi izbor zbog profesionalnosti, manje korumpiranosti i nepotizma te mogućosti za napredovanje i razvoj bez političke podobnosti. Ti ispitanici sigurnost javnog sektora uglavnom smatraju lažnom te tvrde da ih, iako je u privatnom sektoru teže raditi, stečeno iskustvo i znanja čine konkurentnijim na tržištu rada, a time i sigurnijima.

'Veća mogućnost napredovanja, manja korumpiranost i nepotizam, mogućnost stjecanja širih znanja iz prakse na primjerima iz svijeta.'

Komentar ispitanika

Preostali ispitanici, njih 29%, ne daju prednost niti javnom niti privatnom sektoru, a u ovo krizno vrijeme najvažnije im je da imaju ili pronađu radno mjesto. Ovi ispitanici ističu kako svaki sektor ima svoje prednosti i nedostatke, a njima je uglavnom važno da se posao odnosi na ono područje za koje su se školovali, da su međuljudski odnosi dobri, a primanja prihvatljiva.

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.