Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Građani sve spremniji na nepopularne mjere za izlazak iz krize

Nepopularne mjere za izlazak iz krize prihvatilo bi 57% od 1.442 sudionika ankete koju krajem studenog i početkom prosinca proveo portal MojPosao (www.MojPosao.net).

Ti ispitanici spremni su podržati mjere koje bi bile dosljedne i sveobuhvatne, pod uvjetom da jamče opstojnost socijalnog sustava i da su prilagođene stvarnim mogućnostima države.

U istoj anketi provedenoj prošle godine, na nepopularne mjere tj. smanjenje zdravstvenih i mirovinskih beneficija, otpuštanje viškova u javnim službama, ograničavanje rasta i smanjivanje plaća, ukidanje besplatnih udžbenika i slično, bilo je spremno 5% ispitanika manje.

Ove su godine ispitanici pokazali i veću odlučnost no lani. Tako je 41% ispitanika spremno prihvatiti sve mjere (dok ih je prošle godine bilo 35%).

Ti ispitanici obrazlažu svoj stav željom da njihovoj djeci za 10 godina bude bolje i poručuju nadležnima: "Neka se već jednom počne!". Mišljenja su da javna potrošnja "ubija" razvoj zemlje, a njeno smanjenje dovelo bi do izlaska iz krize kroz preusmjeravanje sredstava u razvoj. Dodaju i da je teret zaposlenih u državnim službama prevelik, a privatni sektor koji jedini privređuje je na rubu kolapsa.

Ispitanici također naglašavaju da je potrebno hitno provesti reviziju povlaštenih mirovina i "izmišljenih" radnih mjesta u državnom i javnom sektoru, te krenuti oštro u suzbijanje korupcije i nepotizma. Odgađanje provođenja mjera, smatraju, samo produljuje agoniju.

Gotovo jednak broj ispitanika spreman je prihvatiti samo neke mjere (16% u ovoj u odnosu na 17% u prošloj godini).

Među tim ispitanicima postoje različita mišljenja, no većina ističe kako je nužno smanjiti prekomjeran broj zaposlenih u državnim i javnim službama, te ograničiti rast ili čak smanjiti plaće do izlaska iz krize, dok mirovine i zdravstvo, smatraju, ne bi trebalo dirati.

Zalažu se i za ukidanje nepotrebnih agencija, povlaštenih mirovina i povlastica državnih dužnosnika. Neki pak predlažu uvođenje neovisnog i transparentnog nadzora nad radom ministarstava te državnih i javnih poduzeća kako bi se izbjeglo rasipanje sredstava na neprofitabilne projekte i dodjeljivanje poslova po ključu podobnosti, pa drastični rezovi prava građana ne bi bili potrebni u tolikoj mjeri.

Broj ispitanika koji još uvijek ne žele prihvatiti nepopularne mjere za izlazak iz krize je smanjen i ove godine iznosi 43% (2009. je bio 48%).

Oni koji nisu spremni prihvatiti provedbu niti jedne nepopularne mjere uglavnom tvrde da bi mjere najviše zahvatile socijalno najugroženije koji su najmanje krivi za ovakvo stanje u državi. Ističu da cijeli radni vijek izdvajaju za navedene "povlastice", koje su ionako minimalne, te da su njihovo korištenje time "platili".

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.